Villanyszerelők Lapja

Szárny alakú terelő nyert a madárvédelmi ötletversenyen

| |  1132 | |

Szárny alakú terelő nyert a madárvédelmi ötletversenyen

Egészen újszerű ötleteket hoztak az E.ON Vigyázz a madárra! című, 24 órás madárvédelmi innovációs ötletversenyén az egyetemista és start-up csapatok. Gumipulival és intelligens madárgyűrűvel is próbálkoznának a fiatalok a madarak védelme érdekében.

Az innovációs ötletversenyen nyolc csapat mérte össze tudását, hogy hatékony és izgalmas megoldást találjanak a villamoshálózatokhoz kapcsolódó madárvédelmi problémákra. A rendkívül összetett problémát az állatvilág megóvásáért küzdő szakemberek, a sajtó és a közvélemény is egyaránt nagy figyelemmel kíséri évtizedek óta. 

Az energiavállalat fontosnak tartotta, hogy a jövő szakembereit is bevonja a probléma megoldásába, ezért rendezte meg a madárvédelmi ötletversenyt. A versenyen a 2-4 fős csapatoknak egy teljes napjuk volt, hogy kidolgozzák és bemutassák azt a villamoshálózatra vonatkozó madárvédelmi megoldásukat, amely csökkenti a madarak sérülésének kockázatát, és közben biztosítja a zavartalan és biztonságos villamosenergia-ellátást. A hackathon résztvevőit szakértők segítették mentorként, a zsűriben pedig az energiavállalat munkatársai mellett a Földművelésügyi Minisztérium viselkedésökológusa és a Design Terminál szakmai vezetōje is helyet foglalt.

A versenyt az Architectmen nevű csapat nyerte, akik madárszárnyalakú, szigetelőanyagból készülő terelőket tennének a villanyoszlopokra.

Ezüstérmes lett a Torus nevű páros, ők autógumikat hasznosítanának újra úgy, hogy egy pulikutyára emlékeztető bevonattal óvnák a madarak életét a vezetékeken. A bronzérmes Greenformatics csapat több ötletet is hozott, a zsűri leginkább a kúpos madárvédő papucsot és az állatokat a veszélyre figyelmeztető intelligens madárgyűrűt értékelte. A csapatoktól több javaslat hangzott el a drónos, szoftveres, a madarakat hangriasztással elterelő megoldásokon keresztül, a sérült gólyafészkek bejelentésére szolgáló alkalmazásokig.

-Ez a mai nap is bebizonyította, hogy Einsteinnek igaza volt, amikor azt mondta: "Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja." A versenyre összegyűlt fiatalok az előzetes várakozásokon felüli, remek új gondolatokat hoztak, annak ellenére, hogy a madarak védelme áramhálózati szempontból régóta fennálló, nemzetközi szintű probléma. A most született ötletek közül többet részletesen megvizsgálunk, hogy kiállják-e a gyakorlat próbáját. Bízunk benne, hogy a teszteléseket követően sikerrel alkalmazhatjuk az új megoldásokat a madarak védelme érdekében” - hangsúlyozta Gelencsér Lajos a cégcsoporttól.

A győztes 350.000, a második 250.000, a harmadik csapat pedig 150.000 forint értékű repülőjegy-utalványt nyert, valamint minden helyezett csapata tagja egy-egy egynapos belépőt kapott a Brain Bar jövőfesztiválra,. Ezen kívül az E.ON vendégei lehetnek a hazánk leginnovatívabb fenntarthatósági projektjeit felvonultató E.ON Energy Globe Magyarország díjátadó gálán, mely május 7-én kerül megrendezésre  a Várkert Bazárban.

ÁramszolgáltatóÉrdekesség