Villanyszerelők Lapja

200 gigawatt kapacitású naperőművet építenek Szaúd-Arábiában

| |  1776 | |

200 gigawatt kapacitású naperőművet építenek Szaúd-Arábiában

Egészen hihetetlen méretű, napenergiát árammá alakító létesítményt építenek egy olyan helyen, ahol szinte mindig süt a nap. Szaúd-Arábia nagyon is gondol mostanában az olajkorszak utánra, ugyanis az ország új vezetője, bin Salman koronaherceg komolyan veszi a gazdaság átalakítását.

Az erőmű 2030-ra készül majd el, és 200 gigawatt kapacitású lesz, míg a mostani teljes kapacitás a világon 400 gigawatt. A teljes beruházás 200 milliárd dollárba kerül, ebben benne foglaltatik az összes napelem, az azokat gyártó új üzemek, és az akkumulátorok az elektromos energia tárolásához.

Az első ütemben egy 7,2 gigawattos rész készül el 5 milliárd dolláros költséggel. A hatalmas napenergia-kapacitás kiépítésével Szaúd-Arábia célja első körben az, hogy ne áramtermelésre fordítsa olaja egy részét, hanem az így megmaradó olaj is exportra menjen, növelve az ország bevételeit, és egyben csökkentve a környezetszennyezést és a szén-dioxid-kibocsátást.

Kétségkívül Szaúd-Arábia az egyik legalkalmasabb hely a napenergia árammá való alakítására. Az ország nagy része sivatag a lehetséges maximális napsugárzással, a föld pedig a csapadék hiánya miatt úgysem használható másra. Az ország déli részén áthalad a Ráktérítő, ahol júniusban délben merőlegesen, januárban nagyjából 45 fokos szögben süt a nap - vagyis a helyzet ideálisnak mondható. 

Jelenleg 60 gigawatt kapacitás működik az országban, amihez ha hozzájön a fent említett 200, már fedezni fogja az ország teljes áramszükségletét, sőt, exportra is jut majd.

ÉrdekességNaperőmű