Villanyszerelők Lapja

Megoldhatóvá válik az áramtárolás problematikája

| |  2071 | |

Megoldhatóvá válik az áramtárolás problematikája

A francia állami EdF energiaszolgáltató vállalatcsoport (Electricité de France) nagyon komoly összeget, egészen pontosan 8 milliárd eurót invesztál áramtároló technológiai fejlesztésekbe 2018 és 2035 között.

Az EdF jelenleg is üzemeltet áramtárolásra szolgáló feltölthető víztározókat, valamint áramszolgáltatói nagyságrendben akkumulátortelepeket is, de a megújítható energiaforrások ingadozó termelésének az egyenletesebbé tétele érdekében a lakossági áramtároló piac felé is nyitni szeretne.

Az EdF elsősorban a hálózatra kapcsolt és napelemet is üzemeltető fogyasztók áramtárolási szükségleteinek kielégítésére fókuszál, ugyanis ezzel a hálózatterhelés ingadozásait ki lehetne egyenlíteni. Nagy figyelmet fordít az áramszolgáltató-hálózatra nem kapcsolt, elszigetelten működő napelemes és akkumulátoros áramellátó rendszereknek is. 

Áramtároló kapacitását 2035-ig 10 gigawattal tervezi növelni az EdF víztározóinak jelenleg meglévő 5 gigawatt áramtárolási kapacitása felett. A 10 gigawatt tárolási kapacitásból 6 gigawattot áramszolgáltatói szinten hoz majd létre víztározós és akkumulátoros rendszerekkel, a fennmaradó 4 gigawattot pedig lakossági, vállalati és önkormányzati fogyasztóknál telepített akkumulátorokkal. A víztározós megoldással a magasan fekvő tározókba pumpált vízzel kívánják tárolni az elektromos energiát, és áramfejlesztő turbinákkal nyerik majd vissza. Az ilyen rendszerek nyereségessége azonban kifejezetten alacsony, hiszen az elektromos energia ára is alig ingadozik.

Az EdF 2035-re 1,2 millió áramszolgáltató hálózatra nem kapcsolt afrikai fogyasztót kíván elektromos árammal ellátni különálló napelem-akkumulátoros áramtermelő egységekkel. Az áramtároló technológiai fejlesztés nem az első a programban: tavaly év végén a vállalatcsoport 25 milliárd eurós beruházási programot jelentett be 30 gigawatt napenergiás áramtermelési kapacitás kiépítésére 2035-ig.

ÁramtermelésNapenergia