Villanyszerelők Lapja

Tényleg az E.ON-é lesz az Elmű és az Émász?

| |  5398 | |

Tényleg az E.ON-é lesz az Elmű és az Émász?

Amennyiben a német vagy a magyar versenyfelügyelet nem avatkozik közbe, akkor az ELMŰ és az ÉMÁSZ ügyfelei és hálózata is az E.ON-hoz kerülhetnek, ugyanis az RWE és az E.ON óriási, mintegy 10 milliárd eurós energetikai üzletet jelentett be.

Az üzlet lényege a következő: a két nagy energetikai cég felosztja egymás között az iparágat, és így az RWE Európa vezető áramtermelőjévé avanzsálhatna. Eszerint minden korábbi E.ON és RWE megújuló érdekeltség hozzájuk kerülne, miközben a hagyományos erőműveket is megtartanák ; az E.ON pedig az értékesítési és elosztási oldalra koncentrálna majd.

A megállapodás egyik fontos része, hogy az E.ON megveszi az RWE Innogy nevű cégének háromnegyedét. Az RWE-nek itt zajlik minden olyan tevékenysége, ami nem a hagyományos erőművi áramtermeléshez köthető: a  megújuló üzletág, a hálózatok, vagy például a kiskereskedelem is.

Magyarország szempontjából mindez azért érdekes, mert nálunk most már az RWE-nek is csak áramkereskedelmi és hálózati érdekeltségei vannak (ugyan korábban az övék volt a Mátrai Erőmű és a Főgáz, de mindkettőt eladták, így mostanra csak az ELMŰ és az ÉMÁSZ maradt). Ellenben ebben az új felállásban az RWE már nem akar értékesítéssel foglalkozni, így az ELMŰ és az ÉMÁSZ 2,1 millió áramfogyasztója az E.ON-hoz kerülhet át. Az E.ON AG szóvivője szerint valóban az a terv, hogy minden ELMŰ-s és ÉMÁSZ-os ügyfél, illetve a teljes hálózat az E.ON-hoz kerüljön.

Előfizetésközműszolgáltató