Villanyszerelők Lapja

Újra hálózatba kötik az öreg, svájci atomerőművet

| |  2372 | |

Újra hálózatba kötik az öreg, svájci atomerőművet

Három évvel a közel ezer potenciális meghibásodási forrás felfedezése után ismét hálózatra kapcsolják a svájci Beznau atomerőmű 1-es blokkját, mely 1969-ben kezdte meg működését.

A svájci atomenergia felügyelet, az ENSI szerint az atomerőmű üzemeltetője, az Axpo bebizonyította, hogy a reaktorblokk nyomásálló acélburkolatában felfedezett anyaghibák már nem jelentenek biztonsági kockázatot, így a cég március végén tervezi ismét hálózatra kapcsolni a világ egyik legrégebben működő atomerőművét. A Beznau 1 reaktort 1969-ben kapcsolták először hálózatra, és az előzetes tervek szerint 2030-ig fog áramot termelni. A Beznau 2 blokk nyomásvédő burkolatában nem találtak anyaghibákat.

Svájcban mindösszesen öt atomreaktor működik határozatlan idejű üzemeltetési engedéllyel, ami azt jelenti, hogy addig termelhetnek áramot, ameddig a felügyelet szerint biztonságosak. Az Axpo tájékoztatása szerint telente az atomerőművek fedezik az ország áramfelhasználásának mintegy felét. A Beznau 1 atomreaktor blokk korábbi leállítása a termelési kapacitás pótlását szolgáló áramvásárlásokkal együtt nagyságrendileg 350 millió svájci frank többletköltséget okozott.

Atomerőmű