Villanyszerelők Lapja

Hatalmas a bitcoin-bányászat energiaigénye

| |  1660 | |

Hatalmas a bitcoin-bányászat energiaigénye

Izland az az ország, ahol az elmúlt időben szinte robbanásszerűen megnövekedett a bitcoin-bányászattal foglalkozó cégek és adatközpontok által felhasznált energiamennyiség, ami azt eredményezte, hogy idén már több áramot fogyaszthatnak, mint a közel 340 000 lakosú szigetország összes háztartása.

Az ok rém egyszerű: az olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló megújuló energia. 

A megújuló energiaforrások kiaknázását tekintve Izland világelső, hiszen teljes áramtermelésének mintegy 95%-át víz- és geotermikus erőművekből fedezi, ráadásul még így is rengeteg kiaknázatlan lehetősége van. Mindez persze a természeti adottságoknak köszönhető, hisz így nagyon olcsón lehet előállítani az elektromos áramot, és ez a fogyasztói árakban is visszaköszön. A bitcoin-bányászok számára ez maga a megvalósult álom, ugyanis a bányásztevékenység eme válfaja igencsak energiaigényes. Az utóbbi időben rendkívüli módon megemelkedett az ilyen vállalkozások száma és áramfogyasztása, mégpedig annyira, hogy a HS Orka izlandi energiacég szerint idén több áramot fognak elhasználni, mint amennyire az ország összes háztartásának együttesen szüksége lehetne.

Sok politikust is aggaszt már a bitcoin-bányászattal összefüggésbe hozható energiafelhasználás jelentős növekedése, ugyanis aránylag kis tőkebefektetéssel és gyakorlatilag munkahelyek létrehozása nélkül valósulnak meg ezek a tervek, minekutána kevés értéket teremtenek Izland számára, emiatt pedig szigorúbban kell bánni velük.

Magyarország teljes elektromos áramfogyasztásánál több energiát emésztenek fel a bitcoin-bányászatot végző, illetve a kriptovaluta-rendszert üzemeltető számítógépek. Számítások szerint (Digiconomist Bitcoin Energy Consumption Index) a kriptovaluták nyilvántartását és forgalmazását bonyolító számítógépek évente 29,86 terawattóra energiát használnak fel – ez a világ energiafogyasztásának 0,13%-át jelenti.

ÁramárÉrdekesség