Villanyszerelők Lapja

Pályázati felhívás épületenergetikai fejlesztések támogatására

| |  2028 | |

Pályázati felhívás épületenergetikai fejlesztések támogatására

Itt a megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatására kiírt pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) keretében, melyre a mikro-, kis- és középvállalkozások nyújthatják be igényeiket 52,5 milliárd forintos keretösszegig.

 Az első és legfontosabb információ: a támogatási kérelmeket 2018. március 14-től lehet beadni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) EU-s források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta, hogy az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás 1,5 és 100 millió forint lehet. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a Ginop új pályázati felhívása egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés és a felhasznált primer energia mennyiségének csökkentését, valamint a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését is.

Ez azt jelenti, hogy az energiahatékonyságot javító és a megújuló energiafelhasználás növelését célzó tevékenységek támogathatók, vagyis így lehetőség nyílik az épületek hőtechnikai adottságainak javítására, hőveszteségének csökkentésére, illetve a meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékosra alakítására. Szintén támogathatóvá válik napkollektoros rendszer installálása, faelgázosító kazánrendszer kiépítése, és hőszivattyús rendszerek alkalmazása többféle célra.

EnergiahatékonyságNapelemNapenergia