Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Megkezdték a világ legnagyobb tengeri szélfarmjának építését

2018. február 6. | Kósa Krisztina |  1985 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Megkezdték a világ legnagyobb tengeri szélfarmjának építését

Már épül a világ legnagyobb tengeri szélfarmja Yorkshire partjainál, az Egyesült Királyság felségvizein. Ha elkészül, rengeteg háztartást láthat majd el tiszta energiával, hiszen egyetlen fordulattal fedezheti egy családi ház napi energia-szükségletét.

Yorkshire partjaitól 120 kilométerre telepítik (egy offshore projekt keretein belül) a Siemens 174 darab 7 megawattos turbináit, mely összességében 1200 MW névleges kapacitással bír, és előre láthatóan mintegy 4,1 terrawattóra villamosenergiát termel majd évente. A szélkerekek lapátjai 75 méter hosszúak lesznek (egyenként), és egyetlen fordulattal képesek lesznek megtermelni egy átlag háztartás egynapos áramfogyasztását. A Homsea Projekt 1 elnevezésű beruházás fő fejlesztője a piac jelenlegi legnagyobb szereplője, az Orsted. Befejezését 2020-ra tervezik; amikor elkészül, kb. 700.000 háztartást láthat majd el tiszta villamosenergiával. A Homsea Projekt 2 majd a következő években válhat valósággá, ellenben már a projekt 3. része is tervben van, melyek – ha megvalósulnak – a két szélfarmmal együttesen közel 1 millió háztartás ellátását oldhatják meg.

A telepítéshez két különleges hajó áll rendelkezésre: egyikük az Innovation, mely minden valószínűség szerint a világ legerősebb szállító-daruhajója. A HGO InfraSea Solutions jóvoltából a lengyelországi Gdanskban épített hajó egy időben akár négy darabot is képes egy időben szállítani a szélkerekek 65 méter magas, 8,1 méter átmérőjű, és egyenként 800 tonnás tartóoszlopaiból, hogy aztán azokat akár 65 méteres vízmélységbe telepíthessék a tengerfenékre. A másik hajó, a Sea Installer az, amelyik szállítja a turbinákat és lapátokat az erőmű telepítésének helyszínére, sőt, egyszerre akár négy darab 7 megawattos turbinát is elbír.

Mindeközben New York állam is óriási projektet tervez tető alá hozni: 2030-ig összesen 2,4 GW kapacitást építenek ki az állam parti vizein. Ez a mennyiség nagyjából 1,2 millió, magasnak számító energiafogyasztású háztartás tiszta energiával történő ellátására lehetne elegendő. Az engedélyezési folyamatok még idén elkezdődhetnek, a megszerezni tervezett engedélyek birtokában pedig minimum 800 MW offshore szélerőművi kapacitás épülhet ki.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Szélenergia