Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tavaly 100 GW fotovoltaikus kapacitás épült világszerte

2018. február 2. | Kósa Krisztina |  1970 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Tavaly 100 GW fotovoltaikus kapacitás épült világszerte

Elsősorban a véget nem érő kínai keresletnek, másodsorban az ismét erősödő európai igényeknek hála 2018-ban újabb rekord születhet a globálisan telepített napelem-kapacitásokat illetően.

Tavaly rekordot jelentett a több mint 100 GW, idén viszont már 106 GW-ot tehetnek ki a világszerte „frissen” telepített fotovoltaikus kapacitások – vetíti előre az EnergyTrend, a TrendForce energiaügyi divíziója. Ez viszont egyben azt is eredményezheti, hogy a 2016-os 42,5 százalékos év/év alapú bővülést és a 2017-es 26 százalékos emelkedést követően a globális piac idén jóval kisebb mértékben bővül majd.

Az eddig feldolgozott adatok alapján 2017-ben csak Kínában majd’ 53 GW-tal nőtt a telepített névleges kapacitás (ez minden várakozást felülmúlt); eközben az USA-ban 12, Indiában 9,25, Japánban pedig 6,09 GW új fotovoltaikus kapacitást installáltak.

A kötelező átvételi tarifák szabályozásának változása ugyan szűkítheti a napelemek földre telepítésének lehetőségét, ugyanakkor nagyobb teret nyithat más, újabb típusú (pl. háztetőre) installálható napelemek előtt. A 2017. december 31-e előtt engedélyezett és 2018. június 30-a előtt befejezett földre telepített projektek még jogosultak a 2017-es magasabb átvételi árra. A 2018. január 1-je után engedélyezett és még az idei évben hálózatra csatlakozó beruházások idei tarifára számíthatnak, minek következtében június 30-a és december 30-a előtt két telepítési roham várható Kínában – a 2018-as installálások összkapacitása azonban így is 46,7 GW-ra csökkenhet.

Bár az ázsiai ország napenergia-piaca 2018-2020 közt némi lassulásra számíthat, ezt ellensúlyozhatja az európai piac felélénkülése, mely nem csupán idén, de az elkövetkezendő években is 100 GW felett tarthatja a globális szinten új fotovoltaikus telepítéseket – ezt várja Rhea Tsao, az EnergyTrend elemzője.  

A prognózis alapján lendületet kaphat az európai (nagyobb) fotovoltaikus naperőművek telepítése, illetve hasonlók épülhetnek pl. Hollandiában, Franciaországban és Spanyolországban is.  

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

NapelemNapenergia