Villanyszerelők Lapja

Napelemes térburkolatrendszer – Magyarországon használják először

| |  4598 | |

Napelemes térburkolatrendszer – Magyarországon használják először

Egy magyar startup biztosítja a zöldenergiát a Prologis Park Budapest-Harbor elektromos töltőállomásához, mely egy napelemek térburkolatba történő integrálásával kapcsolatos kísérletnek az eredménye.

A logisztikai vállalat a Platio magyar startup vállalkozással működik együtt a rendszer kialakításának érdekében, melyet a világon elsőként a Prologis Park Budapest-Harbor logisztikai parkjában avathatnak fel. A térburkoló elemeket a park területén található elektromos töltőállomás melletti járdába építették be – ez összesen 4,7 négyzetméternyi területet jelent. Amennyiben süt a nap, a 720 wattos rendszer zöldenergiával látja el a töltőállomást. Abban az esetben, ha az állomás üres, a megtermelt energiát egy közelben található irodaépület használhatja fel. Ez a technológia a jövőben az e-mobilitás terjedését is elősegítheti. 

A Platio egy okos tájépítészeti elemek tervezésével foglalkozó magyar vállalkozás. Első terméke a Platio Solar Paver volt, amely nem más, mint újrahasznosított műanyagból készült moduláris alapkeretre szerelt járható napelem. Így a Platio Solar Paver darabjai a térburkolatba integrálva kültéri eszközöket és épületeket láthatnak el zöldenergiával.

Napelem