Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Itt a világ első napelemes autópályája – és már el is lopták

2018. január 15. | Kósa Krisztina |  2883 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Itt a világ első napelemes autópályája – és már el is lopták

A sikeres tesztelések után Kína átadta az első kétsávos, egy kilométer hosszú napelemes autópályaszakaszát, azonban a legfrissebb hírek szerint már el is loptak belőle egy nagyjából két méteres darabot.

Kína világelső a napenergia termelésében, napelemes autópályával ellenben még senki sem próbálkozott – hiába, hogy napelemes autóutakra több országban is volt már precedens. A projekt egy évvel ezelőtt kezdődött, és mára készült el teljesen. A „titok” abban rejlik, hogy az alsó egy úgynevezett szigetelőréteg, a középső fotovoltaikus panelekből áll, a felső réteg pedig áttetsző aszfalt, mely megóvja a paneleket. Az összfelület 5874 m², így az említett szakaszon megközelítőleg 800 kWh áram termelhető egy év alatt.

Az ilyen módon megtermelt energiát a lámpák, kijelzők és jelzőtáblák, illetve fizetőkapuk üzemeltetésére használják majd.

A kínai napelemes autópályához hasonlóval már találkozhattunk korábban is, de az „csak” egy sima, napelemekkel borított út, mely Franciaországban található, és arra hivatott, hogy elegendő áramot termeljen egy ötezres lakosú település utcai világításához.

Kína első napelemes autópályáját már tesztelték, melynek során kiderült, hogy közel ugyanolyan érzés rajta közlekedni, mint a hagyományos utakon. Amiben viszont különbözik, az az, hogy a féktávolság egy kicsit nagyobb, mint a közönséges autópályákon.

Azonban az örömbe némi üröm is vegyült, ugyanis már el is loptak egy nagyjából két méteres szakaszt az autópályából – gyaníthatóan nem a napelemekre fájt a foguk a tolvajoknak, hanem a technológiára voltak kíváncsiak. 

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Napelem