Villanyszerelők Lapja

Tényleg megépült az új ukrán napelemfarm Csernobilban

| |  2390 | |

Tényleg megépült az új ukrán napelemfarm Csernobilban

Sokan nem hittük, mégis megtörtént: nem csupán a lassan harminckét évvel ezelőtti csernobili atomerőmű-baleset, hanem az is, hogy – alig száz méterre az új szarkofágtól (ami valójában egy fémkupola) – megépült, és már csak az indulásra vár Csernobil első napelemfarmja.

Mindannyian emlékszünk még az 1986. április 26-án történt atomkatasztrófára, mely a mai napig kísérti Ukrajnát. Most azonban megkezdődött a megújuló energia kiaknázása, melynek előzményeként az ország az elmúlt két évben felfüggesztette az orosz földgázvásárlást, és ezzel egy időben lépéseket tett afelé, hogy hasznosíthassa az amúgy lakatlan és elzárt övezetként kezelt atomerőmű-baleset helyszínét.

A megvalósult napelemfarm látványos újításnak és előrelépésnek is nevezhető, főleg, ha azt nézzük, hogy maga az érintett terület megközelítőleg még 24.000 évig lesz alkalmatlan arra, hogy újra benépesítsék, illetve mezőgazdasági termelés sem végezhető rajta. Ellenben innovatív és tudományos projektek megvalósítására kiválóan megfelel – nyilatkozta Ostap Semerak, ukrán környezetvédelmi miniszter, aki nem mellékesen az egyik legnagyobb támogatója is volt a csernobili napelemek telepítésének.

A beruházás a nemzetközi közösség összefogásával megépített új kupola meglétét követően valósulhatott meg, mely a jelenlegi eredmények szerint képes arra, hogy a radioaktív sugárzást a föld alatt tartsa. Mindemellett a növényzet közelében mért sugárzási értékek a korábban mértek tizedére csökkentek.

A napelemfarm megvalósulása ugyanakkor még így is komoly óvintézkedéseket követelt meg: nem végezhettek komolyabb földmunkákat, fúrásokat, a paneleket pedig betonaljzatra rögzítették, nem közvetlenül a talajba. 

Végül egy ukrán-német vegyesvállalat, a Solar Chernobyl építette meg a két futballpályányi területet elfoglaló újítást, mely a tervek szerint hét év alatt meg is térül majd. Az 1 MW-os termelő majd’ 4000 darab fotovoltatikus panelt tartalmaz, és elegendő energiát ad ahhoz, hogy egy közepes méretű falut ellássanak vele (ez nagyjából 2000 háztartást takar).

A beruházás 1 millió eurós költséget jelentett, és bekapcsolásával rögtön a százszorosára ugrik majd a régió napenergia-kapacitása.

AtomerőműNaperőmű