Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Másodpercek alatt töltődnek a svájci e-buszok

| |  5281 |

Másodpercek alatt töltődnek a svájci e-buszok

A buszmegállóban kialakított 600 kilowattos töltő 15 másodpercig tölti a jármű fedélzeti akkumulátorait, így a végállomáson már csak 4-5 percre van szükség ahhoz, hogy az akkumulátorokat teljes kapacitásukig feltöltsék.

2016-ban indult az a projekt a genfi tömegközlekedési vállalat, a Transport Publics Genevois (TPG) és a svájci buszgyártó cég, a HESS azzal bízta meg az ABB-t, hogy szállítson villámtöltési és fedélzeti energiatárolási technológiát a TOSA projekt keretében üzemelő, és a genfi repülőteret az elővárosokkal összekötő 23-as számú vonalon közlekedő 12 db e-buszhoz, amely naponta 10 000 utast szállít.

A genfi 23-as busz vonalán 13 villámtöltő állomás, továbbá a végállomáson 3, a járműtelepen pedig 4 töltőállomás kiépítésére kerül sor. A villámtöltés csatlakozási technológiája a világon a leggyorsabb lesz a maga nemében, 1 másodpercnél is rövidebb idő alatt csatlakoztatja a buszt a töltőpontra. Ezt követően a buszmegállóban kialakított 600 kilowattos töltő 15 másodpercig tölti a jármű fedélzeti akkumulátorait. A vonal végállomásán már csupán 4-5 percre van szükség ahhoz, hogy az akkumulátorokat teljes kapacitásukig feltöltsék.

Ezek a halk és emissziómentes tömegközlekedési megoldást kínáló járművek reális alternatívát kínálnak a dízelüzemű autóbuszokkal szemben, és követendő modellt jelentenek a jövő városi közlekedése számára is.

ABBE-mobilitáse-töltő

Kapcsolódó