Villanyszerelők Lapja

Az atomenergia és a megújulók együtt jelentik a biztonságos energiaellátást

| |  781 | |

Az atomenergia és a megújulók együtt jelentik a biztonságos energiaellátást

Az atomenergia és a megújuló energiahordozók egymást kiegészítő felhasználása teheti biztonságossá, olcsóvá és környezetkímélővé Magyarország villamosenergia-ellátását - hangsúlyozta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szerdán, a Vas megyei Bükön, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület által szervezett 64. Vándorgyűlésen.

Szavai szerint az atomenergia a Magyarország villamosenergia-szükségletének 40 százalékát képes fedezni az évszázad végéig, 60 százalékát azonban más forrásokból, egyebek között megújuló energiahordozók felhasználásával kell majd biztosítani.

Rámutatott: a paksi atomerőmű jelenlegi blokkjai a 2030-as években leállnak, így, „ha most nem lépnénk, a jelenlegi hazai kapacitást sem tudnánk fenntartani, és a villamos energia iránti egyre növekvő igényeket sem tudnánk kiszolgálni”. Emlékeztetett arra, hogy a következő 15 évben Európa-szerte le fognak állni azok a fosszilis bázisú erőművek, amelyek a villamos energia jelentős részét előállítják. A folyamat a villamosenergia-termelőkapacitás 25 százalékát fogja érinteni, ennek pótlásáról gondoskodni kell.

Az államtitkár elmondta, hogy a világon harminc olyan ország van – közöttük Magyarország –, amely értő használója az atomenergiának, ezt a kompetenciát, tudást nem szabad elveszíteni. Aszódi Attila álláspontja szerint a megújuló energiákban, például a napenergiában komoly lehetőségek vannak, de atomenergia nélkül szerinte nem képzelhető el a magyar villamosenergia-ellátás, ezért Paks II. megépítésére szükség van.

Felidézte, hogy a hatályos energiapolitikai célkitűzés szerint 2030-re körülbelül 16 százalékot érhet el a villamosenergia-felhasználáson belül a megújuló energiahordozók részaránya, de ennél akár magasabb arány is elképzelhető. Emellett jelentős szerepe marad az energiaellátásban a legkörnyezetkímélőbb fosszilis energiahordozónak, a földgáznak is - jelezte.

Aszódi Attila előadásában tájékoztatott arról, hogy Paks II. megépítéséhez már sikerült megszerezni a környezetvédelmi engedélyt és a telephelyengedélyt, ezek jogerősek, valamint megérkezett az összes uniós jóváhagyás is. Tájékoztatása szerint a jövő nyárra készül el a nukleáris létesítési engedélykérelem, amelyről az Országos Atomenergia Hivatal fog dönteni. Szavai szerint a munkálatok a paksi telephelyen már a jövő év elején megkezdődhetnek, ennek során a blokkok megépítéséhez elengedhetetlenül szükséges kiszolgáló létesítmények, felvonulási épületek megépítése indulhat meg.

MEE 64. Vándogyűlés

A Vas megyei Bükön szerdán kezdődött a MME 64. Vándorgyűlése, amelynek fő témája az energia-fenntarthatóság és az innováció. A három napos rendezvényen 700 szakember vesz részt, akiket gazdag szakmai programok és 40 a villamosipar területén működő kiállító cég várt.

ÁramtermelésEnergetikaMegújuló energetikaPaksi AtomerőműVándorgyűlés

Kapcsolódó