Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A Fővárosi Közgyűlés támogatja a közvilágítás LED-es korszerűsítését

| |  1536 |

A Fővárosi Közgyűlés támogatja a közvilágítás LED-es korszerűsítését

Több mint egymilliárd forintot fordíthatnak a budapesti közvilágítás korszerűsítésére, amely során mintegy hétezer nagynyomású nátrium lámpatestet korszerű, energiahatékony LED-es világítótestre cserélhetnek - erről a Fővárosi Közgyűlés döntött szerdai ülésén.

A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztést 24 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadta el a testület, amely így biztosította a szükséges fedezetet a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. (BDK) részére a közbeszerzési eljárás megkezdésére - számol be az MTI.

A közgyűlés a közbeszerzési eljárás eredményes lezárulta után dönthet majd a fővárosi forráshoz kapcsolódó szerződések pontos tartalmáról és végleges összegéről.

Szeneczey Balázs felhívta az ellenzéki képviselők figyelmét arra, hogy a közbeszerzés eredménye visszakerül a közgyűlés elé, jelenleg a közbeszerzés indításának a biztosításról döntenek.

Bagdy Gábor azt hangsúlyozta, hogy a projekt egy gyorsan megtérülő beruházás.

Mint az elfogadott előterjesztésben olvasható, a projekt 15 kerületben, több mint 30 helyszínen javasol korszerűsítést. A kivitelezés 2018 első negyedévtől 2019 nyár végéig tartana.

Jelenleg Budapesten az amortizált és műszakilag is korszerűtlennek tekinthető, nagy energiafogyasztású és magas üzemeltetési költségű közvilágítási lámpatestek mennyisége mintegy 30 ezerre tehető, és középtávon - 5-7 éven belül - további mintegy 80 ezer elavult lámpatest cseréjével kell számolni.

Az indokolható megtérülési időn belül mintegy hétezer lámpatest LED-es világítótestre történő cseréje valósítható meg, amit az energia megtakarításon alapuló hosszú távú fővárosi forrással lehetne finanszírozni. Az éves becsült energia megtakarítás 1,8 millió kWh - írták.

Szakértői becslések alapján a projekt várható megtérülési ideje 13-15 év, a LED-es lámpatestek várható műszaki élettartama pedig 20-25 év.

A javaslatban rámutattak: az említett mennyiségű nagynyomású nátrium lámpatest cseréje, jelenlegi árakon számítva 280 millió forint költséget jelentene, ugyanakkor nem eredményezne energia megtakarítást. A projekt megvalósítása kedvező, hiszen a műszakilag várható üzemeltetési idő mintegy kétharmada alatt megtérül a felvett kölcsönösszeg az energia megtakarításból.

A projekthez a fővárosi önkormányzat 900 millió forintos támogatást biztosít. Az Európai Beruházási Bank az előzetes hozzájárulását megadta a LED-es korszerűsítési projekt hitelből történő finanszírozásához. A fennmaradó 150 millió forintot a BDK saját erőből biztosítja azzal, hogy a felszerelést a kft. saját dolgozói végzik majd el a tervek szerint.

Pap Zoltán, a BDK ügyvezetője elmondta, az ajánlatoknál az árat, az elérhető megtakarítást és a jótállási időt veszik figyelembe. Megjegyezte, egy lámpatest árát nem lehet úgy megkapni, hogy az egymilliárdot elosztják hétezerrel, a lecserélni tervezett lámpatestek számával, mert nagyon pontos előkészítésre, tervezésre is szükség van.

Borítókép: BDK

BDKKözvilágításVilágítástechnika

Kapcsolódó