Villanyszerelők Lapja

Ősztől be kell jelenteni a villanyszerelési tevékenységet

| |  20 364 | |

Ősztől be kell jelenteni a villanyszerelési tevékenységet

Be kell jelenteni a villaszerelési tevékenységet a műszaki biztonsági hatóságnál szeptembertől, a tevékenység végzőinek számos feltételnek kell megfelelniük – írja a Magyar Közlönyre hivatkozva az MTI.

Egyelőre csak az MTI híre szolgál forrásul, amely túl sok konkrétumot nem tartalmaz, de keressük az illetékes hatóságot, hogy a pontos részleteket ismertethessük.

A 219/2017 (VII. 31.) kormányrendelet szerint a tevékenységet egy nyomtatványon kell bejelenteni, amelyhez csatolni kell meghatározott képesítés és gyakorlati idő meglétét igazoló okiratokat. A tevékenységet csak az végezheti, aki rendelkezik legalább egymillió forint értékű felelősségbiztosítással, valamint nyilatkozik arról, hogy az alkalmazott technológiához jogszabályban előírt feltételeknek megfelel.

Gazdasági társaság és egyéni cég akkor végezheti a tevékenységet, ha az azt ellátó munkavállaló rendelkezik megfelelő képesítéssel és gyakorlati idővel.

A hatóság megtiltja a tevékenység végzését, ha a szerelő nem felel meg a feltételeknek, vagy súlyosan megsértette a villany-, vízközmű-, vagy csatornabekötési szerelői tevékenység végzésére vonatkozó szakmai szabályokat, amellyel az élet és testi épség veszélyeztetését okozta, vagy jelentős anyagi kárt okozott.

Megtiltható a tevékenység végzése akkor is, ha a szerelő nem a felülvizsgált tervdokumentációnak, illetve nem az előírásoknak megfelelően végezte el a munkát. A tevékenységet egy év elteltével lehet újból végezni – írta az MTI.

A további részéletekkel hamarosan jelentkezünk.

A Kormány 219/2017. (VII. 31.) Korm. rendelete a villanyszerelők bejelentéséről és nyilvántartásáról ide kattintva érhető el.

JogszabályokVillanyszerelés