Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A közművekről indul tájékoztató kampány

2017. június 8. | VL online |  2144 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A közművekről indul tájékoztató kampány

A közművek felhasználóváltásával és a védendő fogyasztói státussal kapcsolatos információkat országos kampány keretében próbálja ismertebbé tenni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Felhasználóváltás

Kolozsi Sándor, a MEKH fogyasztóvédelmi főosztályának vezetője kiemelte: a villamos energiát, földgázt, távhőt vagy vezetékes vizet fogyasztó személyében bekövetkezett változás bejelentése jogszabályi kötelezettség, elmulasztása szerződésszegésnek minősül, amelynek következménye kártérítés, kötbér vagy a szolgáltatás kikapcsolása is lehet.

A hivatalhoz érkező megkeresésekből ugyanakkor az derül ki, hogy a legtöbb fogyasztó nincs tisztában azzal, hogy milyen teendői vannak a felhasználóváltás során, illetve, milyen lehetőségei vannak, ha nehézséget okoz számára a rezsi kifizetése. A felhasználóváltozásról szóló kiadványban felhívják a fogyasztók figyelmét a változásbejelentés fontosságára, ennek módjára és elmaradásának következményeire. A MEKH kiadványa az ügyintézés megkönnyítésére változásbejelentő formanyomtatványt is tartalmaz.

Tájékoztató kiadványok

A másik kiadvány részletesen ismerteti a védendő fogyasztók jogait és kötelezettségeit, valamint útmutatást nyújt, hogy ki, mikor és milyen módon kérheti a védendő fogyasztói státust. Kolozsi Sándor a védendő fogyasztókat megillető lehetőségek kapcsán kiemelte, hogy nehézség esetén a fogyasztó haladéktalanul forduljon a szolgáltatóhoz, hiszen annak van lehetősége, eszköze, hogy segítse a szociálisan vagy egészségügyi okból nehézséggel küzdő fogyasztók megfelelő ellátását. A védendő státuszt szociálisan rászorulók és fogyatékkal élő fogyasztók kérelmezhetik az elosztói szolgáltatónál. A nyilvántartásba felvett szociálisan rászorulók igényelhetnek részletfizetést, fizetési haladékot, illetve előre fizetős mérők kihelyezését. A fogyatékkal élők pedig igényelhetnek egyebek között havi (időközi) mérőóra leolvasást, a mérő általánostól eltérő módon történő elhelyezését, valamint a kikapcsolás alóli mentességet és folyamatos szolgáltatást, ha életüket, egészségüket a szolgáltatás hiánya közvetlenül veszélyeztetné.

Sok a rászoruló fogyasztó

A hivatal a szolgáltatók adatai alapján készített összesítője szerint tavaly december 31-én  Magyarországon összesen 55 328 védendő fogyasztó volt, ebből 52 763 szociálisan rászoruló védendő fogyasztó, a fogyatékkal élő védendők száma pedig 2420. A múlt év végi adatok szerint összesen 17 269 védendő fogyasztónál volt kihelyezve előre fizetős mérő - ismertette Kolozsi Sándor. A tavalyi nyilvántartás alapján a földgázszolgáltatás területén a szociálisan rászoruló védendő fogyasztók száma több mint 14 ezer volt, 769 pedig fogyatékkal élő védendő fogyasztó. A villamosenergia-szolgáltatás területén több mint 38 ezer volt a szociálisan rászoruló védendő, és 1651 a fogyatékkal élő védendő fogyasztó. A kiadványokhoz hozzá lehet jutni a hivatal ügyfélszolgálatán, honlapján és nemsokára elérhetők lesznek a szolgáltatók és a kormányhivatalok ügyfélszolgálatán is.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramárÁramszolgáltatóEgyetemes szolgáltató