Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Minden a szakszerű létesítéssel kezdődik

| |  2712 |

Minden a szakszerű létesítéssel kezdődik

Ha áramütés elleni védelemről vagy elektromos eredetű tűzmegelőzésről beszélünk akkor elsőként a tervezés jelentőségére kell felhívni a figyelmet.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) egy ajánlást készített a villamos eredetű tűzkárok megelőzéséhez, amelynek a célja, hogy felhívja – elsősorban – az érdeklődők (lakosság, kisvállalkozások) figyelmét arra, hogyan csökkenthetik a villamos eredetű tüzek kockázatát.

A villamos berendezés, azaz minden olyan készülék és szerkezet, amely működéséhez villamos energiát használ, vagy részt vesz a villamos energia továbbításában, tüzet okozhat. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen, villamos eredetű tűzesetek száma növekszik. Nem szabad azonban megfeledkezni arról sem, hogy a villamos berendezés állapota az áramütés elleni védelemben is meghatározó jelentőségű: szakszerű kialakítása és működtetése ezért nemcsak tűzvédelmi, hanem életvédelmi szempontból is indokolt.

Szakszerű létesítés 

Elsőként a tervezés jelentőségére kell felhívni a figyelmet. Azokat a 230 V-os hálózatrészeket, amelyeken 32 A-nél nagyobb áramerősség van jelen, jogszabályból eredően kötelező villamos tervezővel megterveztetni. Kisebb áramerősségű részeken a szabályozás nem ennyire egységes, de villamos tervező közreműködését ezeken is javasolt igénybe venni. Nemcsak azért, mert a tervezés biztosíthatja a villamos berendezés szakszerű, szabályos kialakítását, hanem azért is, mert általában a villamos tervező az, aki a megbízó elvárásait szem előtt tartva és az egész épület (épületgépészeti, informatikai stb.) üzemeltetését átlátva javaslatot tud adni egy optimális rendszer kialakítására, megfelelő termékek kiválasztására. 

A megtervezett rendszert szakszerűen kell kivitelezni. A szerelési munkákat olyan szakemberrel javasolt elvégeztetni, aki rendelkezik a megfelelő képesítéssel, szakismerettel és jogosultsággal. Egyes korszerű rendszerek (mint pl. az épületek egészének működését vezérlő busz-rendszerek, napelemes rendszerek) kivitelezése speciális, esetenként gyártóspecifikus ismereteket feltételez. Ezeknél különösen fontos, hogy beépítésüket olyan szakember végezze, aki tisztában van beépítésük és üzemeltetésük szabályaival is. 

A kivitelezés részeként célszerű tisztázni, hogy milyen termékek kerülnek felhasználásra és, hogy a felhasznált termékek rendelkeznek-e azokkal műszaki jellemzőkkel, engedélyekkel, amelyek szükségesek a termékek szakszerű és szabályos beépítéséhez. Mivel a megbízók (lakástulajdonosok, cégvezetők stb.) általában nem rendelkeznek az ehhez szükséges ismeretekkel, ehhez is célszerű a tervező segítségét igénybe venni (a terveknek egyébként is része az anyagkiírás elkészítése). Kivitelezés előtt azt is javasolt tisztázni, hogy a kivitelező milyen termékeket (gyártó, típus) használ majd fel. Ez az egyeztetés nemcsak a megfelelő biztonságot szolgálja, hanem a kivitelezés során esetleg felmerülő nézeteltéréseket is meg lehet vele előzni. 

A villamossági termékekre számos jogszabályi előírás és szabvány vonatkozik, melyek biztosítják, hogy a készülékeket biztonságosan lehessen használni. Ennek ellenére előfordul, hogy olyan termékek kerülnek kereskedelmi forgalomba, amelyek nem teljesítik a rájuk vonatkozó követelményrendszert, és használatuk jelentős kockázatot jelent. Az ilyen termék azonosítása – az e termékeken gyakran megtévesztő szándékkal elhelyezett feliratok, biztonsági jelek miatt – szakértelmet kíván, minden felhasználótól nem várható el. Nagymértékben csökkenthető a nem megfelelő termék beszerzésének kockázata, ha a villamossági termékeket villamossági szakkereskedésekben szerezzük be, és a kiválasztáshoz szakember segítségét kérjük. 

Szakember tanácsát azért is érdemes kikérni, mert az új készülékek beépítése gyakran a meglévő villamos hálózat átalakítását is szükségessé teszi.

A cikkünk a villamos eredetű tűzkárok megelőzéséhez és csökkentéséhez készített ajánlás alapján íródott, amely ide kattintva tölthető le teljes terjedelemben.

BalesetveszélyTűzvédelem