Villanyszerelők Lapja

Növekszik az elektromos eredetű tűzkárok száma

| |  3953 | 1 hozzászólás

Növekszik az elektromos eredetű tűzkárok száma

Az elmúlt hét évben több mint 35 milliárd forint kártérítést fizettek ki a hazai biztosítók tűzkárokra, melyek jelentős része megelőzhető lett volna néhány alapvető elővigyázatossági szabály betartásával.

Az elektromos eszközök mind gyakoribb használatával fokozódik az elektromos tüzek kockázata is – hangzott el a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) sajtótájékoztatóján.

2016-ban a biztosított lakóingatlanokban 6585 tűzkár keletkezett, ezek kártérítésére 3,5 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók. Ennél sokkal rosszabb volt a helyzet például 2012-ben, amikor 7698 biztosított ingatlanban 9,1 milliárd forint összegű kár esett. 2010 óta összesen 47 564 tűzeset keletkezett a biztosított ingatlanokban, ezekre összesen 35,3 milliárd forintot fizettek ki a hazai biztosító társaságok. 

A tűzesetek vizsgálata azt mutatja, hogy az utóbbi években – függetlenül a tűzesetek számának alakulásától – a tűz keletkezésének okai között növekvő mértékben fordulnak elő a villamos berendezéshez kapcsolható okok. Egyre több árammal működő eszköz kerül a háztartásokba, amit a lakások villamos hálózatának korszerűsítése nem követ. Az elektromos tüzek keletkezésének oka lehet hibás kapcsolás, túlfeszültség, elektromos szikra, villamos ív vagy zárlat, de tüzet okozhat a készülékek hibás működése, az általuk termelt hő nem megfelelő elvezetése. Az ilyen eredetű tüzek hatásait tovább súlyosbíthatja, hogy a meghibásodás helyéhez csatlakozó, felmelegedett vezetékek a tűz terjedését is elősegíthetik, így a kezdetben szűk térre korlátozódó égés gyorsan nagyobb területre is átterjedhet. 

Tragikus tanulság a karbantartás hiányáról

Néha sajnos a villamos iparban dolgozó kollégák is, az állampolgárok viszont szinte mindig úgy tesznek, mintha őket nem érhetné utol a tűzkár. Akikkel már megtörtént, ők is így vélekedtek, mindamellett, hogy nem csak saját magukat, hanem adott esetekben embertársaikat is veszélybe sodorták.
Tovább a cikkhez >>>

A megelőzés szempontjából nagyon fontos, hogy körültekintően járjunk el elektromos eszközeink üzemeltetése során. Érdemes minden elektromos berendezésre, akár egy mobiltelefon töltőjére is potenciális tűz forrásaként gondolni, és lehetőség szerint kellő távolságban tartani tőle minden éghető, gyúlékony anyagot. Minden elektromos eszköz termel hőt működése során, így a hő elvezetéséről, a készülék szellőzéséről minden esetben - a használati utasításban foglaltak szerint - gondoskodni kell. 

Nagyon gyakori probléma, hogy egy-egy konnektorra nagyszámú eszközt csatlakoztatunk különféle hosszabbítók és elosztók segítségével, ezzel pedig könnyen túlterhelhetjük mind magát az elosztót, mind a falba épített vezetéket. Az ideális megoldás, ha egy fali csatlakozóra nem kötünk 2000-2500 W összteljesítménynél nagyobb terhelést. 

A hálózatban keletkező zavarokat ugyan csak szakember segítségével lehet felderíteni, bizonyos jelekből következtethetünk arra, hogy mikor érdemes felvenni vele a kapcsolatot. Ilyenek a zizegő, sercegő hangok a konnektoroknál, a műanyagok eldeformálódása vagy elszenesedése, a jellegzetes égett szag, az izzók villódzása, vagy a biztosítékok gyakori lekapcsolódása.

A villamos eredetű tűzkárok megelőzéséről és csökkentéséről többet is megtudhat a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, a Magyar Biztosítók Szövetsége és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által közösen készített ajánlásból, amely ide kattintva tekinthető meg.

BalesetTűzvédelemTűzveszélyA hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Hozzászólás


2017. máj. 31. | Eötvös Péter Mátyás

Nem tudom ki írta az ismertetőt, de az a megállapítás, hogy az elosztósávok nem dughatók egymásba, abszolút helytelen. Pont ezért a tévhitért vagyok állandó vitában a laikus családommal és környezetemmel ugye én villanyszerelő vagyok, a mérnök úr megírta, miért kell nekem mindent jobban tudnom... Ha van egy 6-os elosztó, és én abba beleteszek aljzatonként még egyet, tehát csináltam egy 12-est ami az új k_takta márkánál már 10 éve megvalósul ugye... attól még nem fog ez lenni a probléma forrása. A dugaszolóaljzatok, elosztók 16 amper össz terhelésre készültek. Ha én 12 db kisfogyasztót 100-200-300 mA csatlakoztatok, akkor bőven alatta maradok a megengedhető terhelésnek, és ezt kellene tudatosítani. Amúgy meg a kismegszakítónak kutya kötelessége leoldani, a háztartási dugaszolóaljzatot amúgy sem szabad 16A fölé biztosítani, de jobb a békesség alapon inkább 10A. Tipikus eset erre egy zeneszerető ember, ahol van hanglemezjátszó cirka 4W fogyasztással, CD játszó, asztali lámpa, erősítő, miegymás. Hamar megtelik a hat hely, és még mindig csak 6-8A-nál járunk csúcsban, annak nagy részét az erősítő veszi fel. A fogyasztók összegezésére és logikus gondolkodására kellene inkább megtanítani az embereket. Általános iskolai fizika anyag jó ismerete elvárható a lakosság 80%-ától.