Villanyszerelők Lapja

Európába is megérkezik a Sunroof!

| |  1478 | |

Európába is megérkezik a Sunroof!

A szolgáltatást először Németországban, később várhatóan más európai országokban is bevezetik majd, amely eddig csak az Egyesült Államokban volt elérhető.

Az első számú német közműtársaság, az E.On és a Google keresőóriás a Sunroof napenergia adatplatform Egyesült Államokon kívüli bevezetése érdekében fog együttműködni, amelynek segítségével a felhasználó megítélheti, hogy megéri-e napelemet telepítenie otthona tetejére. 

A Sunroof a Google Earth támogatásával számos helyi tényezőt figyelembe véve képes kikalkulálni, várhatóan mennyi villamos energia termelhető az adott ingatlanon telepítendő fotovoltaikus panelekkel. A számítások során a program a ház körül esetleg árnyékot adó fák vagy éppen a helyi időjárási viszonyok várható hatásait is tekintetbe veszi. 

A program az egyes fogyasztók havi energiafogyasztása alapján a telepítendő panel méretére is javaslatot tesz, tájékoztat a várható költségekről, de a megtérülés várható időtartamát kiszámolva segít dönteni az egyes finanszírozási formák között is.

A németországi bevezetés csak a kezdő lépést jelentheti, az E.On a következő években más európai országokra is ki terjeszteni kívánja a Google-lel kötött partnerségét - értesült a portfolio.hu.

Megújuló energetikaNapelem