Villanyszerelők Lapja

Napelemben tenne a házára? A Google megmondja, hogy jó ötlet-e!

| |  3181 | |

Napelemben tenne a házára? A Google megmondja, hogy jó ötlet-e!

Egyelőre az Amerikai Egyesült Államokban, később viszont várhatóan Magyarországon is elérhető lesz a keresőcég speciális szolgáltatása, a Project Sunroof, amelynek segítségével a felhasználó megítélheti, hogy megéri-e napelemet telepítenie otthona tetejére.

A Google nemrég jelentette be, hogy a 2015-ben elindított alkalmazás, amely eddig csak Massachusetts és Észak-Kalifornia területén volt elérhető, immár az USA 50 államának mintegy 60 millió épületére alkalmazható. 

A Project Sunroof számos helyi tényezőt figyelembe véve képes kikalkulálni, várhatóan mennyi villamos energia termelhető az adott ingatlanon telepítendő fotovoltaikus panelekkel. A számítások során a program a ház körül esetleg árnyékot adó fák vagy éppen a helyi időjárási viszonyok várható hatásait is tekintetbe veszi. A program az egyes fogyasztók havi energiafogyasztása alapján a telepítendő panel méretére is javaslatot tesz, tájékoztat a várható költségekről, de a megtérülés várható időtartamát kiszámolva segít dönteni az egyes finanszírozási formák között is.

A Google Maps és Google Earth térképei alapján dolgozó új eszköz szerint a vizsgált épületek közel 80 százalékán "életképesek" lehetnek a napelem-modulok, vagyis elegendő nap éri őket ahhoz, hogy villamos energiát termeljenek. A Goorgle vizsgálatai szerint az egyesült államokbeli nagyvárosok közül Houston viszi a prímet az egy évben napenergia alapon termelhető villamos energia mennyiségét tekintve. A texasi nagyváros ingatlanjainak tetejére telepített napelemek elméletileg akár 18 940 gigawattóra áramtermelésére is képesek lehetnek, ami több mint 1,7 millió amerikai háztartás éves áramfogyasztását tudná kielégíteni. Vagyis a 2,2 milliós lakosú város jócskán saját igényei felett tudna villamos energiát előállítani napenergiából.

További részleteket a portfolio.hu cikkéből tudhat meg.

Megújuló energetikaNapelem