Villanyszerelők Lapja

Állami támogatás: kapkodnak az e-autók után

2017. január 2. | Lantos Tivadar | szóljon hozzá!

Állami támogatás: kapkodnak az e-autók után

Az állam 1,5 millió forintos támogatást ad minden teljesen elektromos hajtású autóra. Ezzel azoknak az új autót vásárolni szándékozóknak a környezettudatosságát díjazzák, akik hajlandóak az egyelőre borsosabb árú, de nulla károsanyag-kibocsátású, olcsóbban üzemeltethető autókat megvenni. A forgalmazók máris élénkülő érdeklődésről számoltak be, ugyanakkor az értékesítésen ez még nem látszik, hiszen a pályázatok még elbírálás alatt állnak.

HIRDETÉS

Magyarországon is egyre többen gurulnak kizárólag elektromos hajtású autókkal az utakon, de a kormányzati akaratnál lassabban cserélődik nulla károsanyag-kibocsátásúra a hazai autópark. A kritikus tömeg eléréshez más országokhoz hasonlóan a tisztán elektromos hajtást nem csak a nyilvános töltőinfrastruktúra kiépítésével, hanem közvetlen állami vásárlási támogatással, 1,5 millió forinttal támogatja a kormány.

A pályázatokat október 27. óta lehet benyújtani az állami támogatásra, legkésőbb pedig jövő év június elsejéig kell beérkezniük. A forgalmazók a pályázati időszak kezdete óta élénkülő keresletről adtak számot, ugyanakkor ez még a forgalomba helyezéseken nem látszik. A Porsche Hungaria, a Volkswagen importőre megkeresésünkre elmondta:

A pályázati lehetőség meghirdetése előtt már tapasztalható volt fokozottabb érdeklődés és várakozás az ügyfelek részéről, a korábbi időszakhoz képest érzékelhető volt az ajánlatkérések számának ugrásszerű növekedése.

A Nissan importőre is hasonlókról számolt be:

Az állami támogatás a honlapunkon és a szalonokban is megtöbbszörözte az érdeklődést. Jelen pillanatban egy kezdeti stádiumnál járunk. Ez azt jelenti, hogy sok érdeklődő kezdte el körbe járni a témát és információt gyűjteni. Természetesen a komoly érdeklődők száma is megugrott, az első 1,5 hónap tapasztalt aktivitás alapján a 2017-es év kiemelkedőnek várható elektromos autó értékesítés terén.

A KIA forgalmazójánál is megnőtt az érdeklődés a tisztán elektromos meghajtású autók iránt, de azt is hozzátették, hogy az értékesítési darabszám növekedésének mérhetőségéhez hosszabb időtávra van még szükség. A BMW Magyarország pedig arról nyilatkozott lapunknak, hogy az állami támogatás pozitív hatása már érezhető, de ez egyelőre még a forgalombahelyezéseken nem látszik, tekintettel arra, hogy kb. 20 db kérvény van folyamatban különböző státusszal.

Elektromos autó E-mobilitás


A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Blog

Tudja ön, hogyan működik a dodzsem?

Tudja ön, hogyan működik a dodzsem?

Elgondolkozott már azon, miközben őrülten próbálta ütközésre bírni a vurstliban a dodzsemet, hogyan is működik ez a népszerű játék? Nem? Akkor most segítünk…

HIRDETÉS

Események

jan.
24

Dokumentáció cunami

Dokumentáció a gyakorlatban. Írás, kitöltés és számolgatás...

jan.
31

Tűzvédelmi felülvizsgálat és dokumentáció

Ezen a területen rengeteg tévhit kering az amúgy kiváló szakemberek között is...

febr.
7

Infoshow Miskolc

Országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat. Téma: Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában – Épületek villamos berendezéseinek biztonsága.

febr.
7
febr.
8

VIII. LED Konferencia

A Világítástechnikai Társaság Budapesten az Óbudai Egyetemen rendezi meg a VIII. LED Konferenciát.

febr.
16
febr.
19

Bauen & Energie – Bécs

Téma: építőipar, energiahatékonyság, okos otthon.

febr.
21

Infoshow Veszprém

Országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat. Téma: Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában – Épületek villamos berendezéseinek biztonsága.

Facebook

Legutóbbi hozzászólások

Csak érjen véget a nagy hideg január 16-ig!...
A hideg időjárás miatt nem kapcsol ki senkit az E.ON

Furcsa, hogy a cikk csak az előnyöket taglalja, a hátrányokat nem, mintha valami reklámot olvasnék.P...
Az infrafűtésről

Nem vagyok sem villamosmérnök, sem villanyszerelő (kivitelező mérnök), azonban már nagyon vártam ezt...
A metró biztosítóberendezései szakmai szemmel

Az FI -mint a német neve is mutatja-, HIBAáram-védőkapcsoló. Az áramvédőkapcsoló kifejezés értelmezh...
Kell-e ÁVK a gázkazán mellé?

T. Urak!Csak jelzem, hogy a szóban forgó rendelet március 2-ától hatálytalan !?!?!?!Akkor ez most ho...
Kell-e ÁVK a gázkazán mellé?

Kedves J.BalázsAh, így már mindent értek! :-)...
Kell-e ÁVK a gázkazán mellé?

Olvasta már?

Címkék

Még több címke