Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Még mindig téma az ionkazán!

| |  6430 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Még mindig téma az ionkazán!

A Hír TV Panaszkönyv című műsorának november 2-i adása egy ionkazán vásárló kálváriájával foglalkozott, aki megvett egy berendezést, ám még a beüzemelés előtt értesült a Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság határozatáról - amelyben a hivatal megtiltja a terméktípusok forgalomba hozatalát és értékesítését, emellett rendelkezik azok visszahívásáról - és szerette volna visszakapni a pénzét.

A Hír TV munkatársai a VL szerkesztőségébe is ellátogattak és a szerkesztő kollégánk nyilatkozatából néhány mondat be is került az adásba. Az elkészült műsort nem szeretnénk kommentálni - mi nyilvánvalóan szakmai szemszögből közelítettünk volna a témához -, azonban fontosnak tartjuk a téma felszínen tartását, hiszen nyilvánvaló, hogy a piacfelügyeleti eljárásban érintet cégek közül egy biztosan nem szüntette be a termékforgalmazást és a fogyasztók tájékoztatása és kártalanítása sem zajlik megfelelő módon.

Hangsúlyozni kívánjuk, hogy az ionkazánok forgalmazása jogszerűtlenül zajlik, a készülékek az alapvető biztonságtechnikai követelményeknek való megfelelősége nem igazolt, használatuk veszélyezteti a fogyasztók biztonságát, emellett az üzemeltetésük is gazdaságtalan.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által hozott határozatok alapján az alábbi gyártókat és terméktípusokat érinti a tiltás és termékvisszahívás:

GYÁRTMÁNY TÍPUS HATÁROZAT
STAFOR 6-9, 10-20, 20-30 MKEH-PIFO/00684-3/2015
BERIL 3,5,6,9,12,15,25,33 MKEH-PIFO-692-3-2015
GALAN Ochag-2, Ochag-3, Ochag-5, Ochag-6, Geyser-9, Geyser-15, Vocano-25 MKEH-PIFO-657-9-2015

A Hír TV Panaszkönyv című műsorának november 2-i adása:

A fenti ügy folyományaként, mivel a panaszos kártalanítása nem történt meg, a Pécsi Rendőrkapitányság csalás vétség elkövetése miatt eljárást indított.

Kapcsolódó tartalom:
Életveszélyes az ionkazán!
Vége az ionkazánok aranykorának!

EnergetikaÉpületvillamosságÉrintésvédelemFogyasztóvédelemVillanyszerelés