Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Alállomások digitálisan

2016. szeptember 27. | Lantos Tivadar |  1927 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Alállomások digitálisan

A digitális alállomások a jövő villamosenergia-hálózatainak nélkülözhetetlen elemei a hatásfok, a biztonság és rendszer-átláthatóság növelése érdekében.

Az ABB bemutatta a digitális alállomásmodelljét a Cigré konferencián és kiállításon. A digitális alállomások már kulcsfontosságú alkotóelemei lesznek a következő generációjú villamosenergia-hálózatoknak, mivel ezek segítségével intelligensebb energetikai rendszereket lehet kiépíteni.

A villamosenergia-rendszer minden része olyan léptékű és ütemű változáson esik át, amilyenre kialakulása óta nem volt példa. Gyors növekedés tapasztalható a jellegénél fogva kiegyensúlyozatlan energiaellátást nyújtó megújuló energiaforrások terén, az energiatermelés rengeteg termelőhely között oszlik meg, az áram hagyományosnak tekinthető egyirányú áramlását pedig felváltja a többirányú energiaáramlás. Az új tendenciák nemcsak magában az energiaátviteli rendszerben váltanak ki változásokat, de változásokat indukálnak annak üzemeltetési módjában is, ami elengedhetetlenné teszi a kereslet és a kínálat intelligensebb kezelését is. Az új fejlesztések kifinomult felügyeleti, kommunikációs és vezérlési rendszereket tesznek szükségessé a villamosenergia-termelést, az átvitelt, az elosztást, a tárolást és a fogyasztást átfogó teljes energetikai értéklánc mentén, és olyan intelligensebb villamosenergia-rendszert követelnek meg, amely „okosabb" és nagyobb mértékben támaszkodik a digitális technológiák alkalmazására.

A digitális alállomások kulcsfontosságú szerepet fognak játszani a jövő villamosenergia-rendszerében. Az új alállomásoknál a száloptikai kábeleken keresztül megvalósuló digitális kommunikáció kiváltja az analóg jeltovábbításra alkalmas hagyományos rézkábelezést. Alkalmazásuk nagyobb fokú rugalmasságot, rendelkezésre állást és biztonságot garantál, amihez csökkenő költségek, kisebb kockázat és kisebb környezeti hatás társul. A digitális alállomásokba integrált információs és kommunikációs technológiájú intelligens elektronikus eszközöket (IED) is beépítenek. Az IED-ek mikroprocesszor alapú védelmi és vezérlőeszközök, amelyeket villamos berendezésekhez, így pl. megszakítókhoz, transzformátorokhoz és kondenzátortelepekhez használnak. A digitális alállomásokban a rendelkezésre álló nagyobb adatmennyiség az eszközök kifinomultabb felügyeletét, diagnosztizálást, védelmét és optimalizálást teszi lehetővé. 

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Átviteli hálózatErősáram