Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tapintás VR-ben

2016. szeptember 1. | Lantos Tivadar |  1255 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Tapintás VR-ben

Még egy eszköz, amivel hihetőbbé válik a virtuális valóság. A Dexta Robotics kesztyűjével a virtuális tárgyak nagysága és keménysége is érzékelhető lesz.

Még egy eszköz, amivel hihetőbbé válik a virtuális valóság. A Dexta Robotics kesztyűjével a virtuális tárgyak nagysága és keménysége is érzékelhető lesz.

A virtuális valóság megjelenítéséhez szükséges szemüvegek, sisakok egyre fejlettebbek, ám a beviteli eszközök még bőven gyerekcipőben járnak. Hiába nyújt szinte 100%-ig realisztikus élményt a látvány, a kontrolleres vagy kézmozdulatos vezérlés még elmaradott fázisban van. Ez változhat most, mivel egy kínai startup cég, a Dextra Robotics több mint 20 prototípust követően végre bemutatta a legújabb fejlesztésű mechanikus kesztyűjét, a Dexmót, ami új szintre emeli a virtuális valóságot. Azonkívül, hogy a felhasználó interakcióba lép a virtuális tárgyakkal, az adott objektum nagyságát és keménységét is érzi. A sok kicsi robotkarból álló kesztyűbe bújva a karok pont akkora ellenállást fejtenek ki a felhasználó ujjára, ami a fogott tárgy érzetét idézi elő. Például egy szimulációs gumikacsa esetében ugyanolyan erőhatást ad vissza a Dexmo, mintha egy ruganyos, finom objektum lenne a kezünkben. A piacra kerülés részleteivel igen fukarul bánik a cég, egyelőre csak pár darab készült szoftverfejlesztők számára. A valódi megjelenésről és árról egyelőre nem lehet tudni semmit, de annyi bizonyos, hogy a hétköznapi felhasználók csak nagyon sokára próbálhatják ki a speciális kesztyűt.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →