Villanyszerelők Lapja

Nyomtatott Light Rider

| |  1639 | |

Nyomtatott Light Rider

Nemrég mutatták be a világ első 3D nyomtatott elektromos motorkerékpárját a németországi Ottobrunnban. A világ első 3D nyomtatott elektromos motorja számos kategóriában legyőzte elődeit, ami az APWorks, az Airbus leányvállalatának érdeme.

A villanymotorral hajtott, utolsó alkatrészig nyomtatott jármű kinézete is igen különleges. A Light Rider névre keresztelt motor egy töltéssel nagyjából 60 kilométert megy, miközben akár a 80 km/h sebességet is eléri. Az összesen 34 kilogrammos jármű kerete a korábbi elektromos motorkerékpárokhoz képest 30%-kal könnyebb, csupán 6 kiló. Természetesen az anyaga is speciális, gyártása során nem a szokásos műanyagot használták, hanem üreges alumínium és fémpor alkalmazásával készítették.
A kicsit extrém kinézetű váz becsapós, annak ellenére, hogy üreges, a tervezők szerint kiválóan megvédi a belül lévő fontos elemeket. Joachim Zettler, az APWorks vezérigazgatója szerint a hagyományos hegesztési módszer helyett ők egy sokkal újabb technikát alkalmaznak, amely a lézeres összeolvasztást jelenti. Sokkal könnyebb volt így létrehozni a kulcsfontosságú elemeket.

A vállalat nem kezd azonnal szériagyártásba, egyelőre csak egy limitált sorozatot, összesen 50 db Light Ridert nyomtat. Természetesen az előrendeléseket már most le lehet adni az alig több mint 56 ezer dolláros, 3D nyomtatott elektromos motorra.