Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Nem mindegy, hol tölti fel a mobilját

2016. június 3. | Lantos Tivadar |  2081 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Nem mindegy, hol tölti fel a mobilját

A Kaspersky Lab kutatói arra voltak kíváncsiak, fenyegeti-e veszély a mobileszközöket a nyilvános töltési helyeken.

Nem mindegy, hol töltjük fel telefonunkat, tabletünket, a Kaspersky Lab legújabb vizsgálata ugyanis arra figyelmeztet, hogy ha nyilvános helyen (repülőtéren, bevásárló-központban) tesszük ezt, illetéktelenek férhetnek készülékünk adataihoz, Még akkor is kompromittálva lehet például az okostelefon, ha szokványos USB-n keresztül kapcsolódik egy számítógéphez. Olyan információk érhetők el így, mint az eszköz sorozatszáma, a chip elektronikus azonosítója, a firmware vagy az operációs rendszer adatai, sőt még a fájlrendszer lista is, végső soron tehát a felhasználó azonosítható és nyomon követhető.

A kutatók szerint mind az androidos, mind az iOS-es eszközöket fenyegeti ilyen veszély, a töltésre használt számítógépek egyfajta ablakként szolgálnak a felhasználó adataihoz. És nem csak ez a probléma, legalább ennyire aggasztó, hogy az ilyesfajta töltések során adware-eket, malware-eket lehet a mobileszközre juttatni, és ha valaki mondjuk egy nagy cég döntéshozója, akár profi hackerek áldozatává is válhat. De nem is kell profinak lenni ahhoz, hogy ilyen úton szerezzen meg valaki adatokat, a Kaspersky Lab szerint minden szükséges ismeret megtalálható a neten. A biztonsági cég azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy csakis megbízható pontokon (számítógépről) töltsék eszközeiket, és használjanak titkosítási technológiákat.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →