Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

315 millió forintból korszerűsítették a közvilágítást Kaposváron

2015. november 23. | Fülöp Miklós |  3414 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

315 millió forintból korszerűsítették a közvilágítást Kaposváron

Az Európai Unió 100 százalékos támogatásával, összesen 315 millió forintból korszerűsítették a közvilágítást Kaposváron az önkormányzat “Zöld város” programjának keretében.

A most lezárult fejlesztés során 55 utcában cserélték le a régi lámpákat a legkorszerűbb, 40 százalékkal kevesebb energiát fogyasztó LED-es fényforrásokra, és ennek köszönhetően a jelenlegi mintegy 160 millió forint helyett évente több mint 20 millió forinttal kevesebbet kell fizetnie az önkormányzatnak a közvilágításért.

Kaposváron 2009-ben kezdték el a közvilágítás korszerűsítését, a korábbi években több mint kétezer izzót cseréltek energiatakarékosra, a mostani több mint kétezer izzó cseréjével pedig folytatták a programot. Jövőre újabb 1800 régi fényforrást cseréje valósul meg.

Az önkormányzat célja, hogy az egész városban megújuljon a közvilágítás, a csaknem kilencezer köztéri lámpatest mindegyikében energiatakarékos, azaz kisebb fogyasztású, de nagyobb fényerejű izzók világítsanak, biztonságosabbá téve a közlekedést a gyalogosok és a járművek számára egyaránt.

Az izzócserékkel párhuzamosan folyik egy intelligens lámpavezérlő rendszer kiépítése is, amely adatot szolgáltat az energiafelhasználásról, a meghibásodásokról, valamint azok jellegéről is, így a szolgáltató azonnal tudomást szerez a hibáról, és javítani is tudja. A vezérlőrendszer alkalmas különféle szenzorok fogadására is – forgalomszámlálásra, légszennyezettség mérésre vagy kamerajel továbbítására  -, valamint a lámpák fényerejének szabályozására.

A közvilágítás korszerűsítése csak egyik eleme annak a stratégiának, amelynek célja, hogy Kaposvár Európa egyik olyan zöld városa legyen, amely jövőjét a megújuló energiák használatára alapozza.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →