Villanyszerelők Lapja

E-autók: a hatótáv növelése a cél

| |  2261 | |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

E-autók: a hatótáv növelése a cél

Végre talán megszabadulhatnak pórázuktól az elektromos autók. Az új lítium-oxigén akkumulátoroknak köszönhetően megsokszorozódhat a hatótáv.

Az elektromos autók egyik legnagyobb problémája jelen pillanatban a hatótávolság, amely töredéke a hagyományos járművekének. Ráadásul hiába van egyre több elektromos kút, a töltési idő relatív hosszúnak mondható. Erre a problémára keresett, és úgy néz ki, hogy talált is megoldást a Cambridge-i Egyetem kutatócsapata.

A tudósok a lehetőséget a lítium-oxigén (Li-O2) akkumulátorban látták meg, amely szerintük szinte hihetetlen eredményt hozhat az elektromos autók hatótávolságának növekedésében. A jelenlegi akkumulátorok nemcsak nehezek, hanem ráadásul kis energiasűrűséget valósítanak meg. A cambridge-i csapat szerint az új lítium-oxigénes megoldás tízszer nagyobb energiasűrűségre képes, mint hagyományos társai.

Tehát azonkívül, hogy az elektromos autó egy teli tankja hatótávolság szempontjából megfelel majd egy belső égésű motorral szerelt jármű egy tankjával, még további jó hírekkel is szolgálnak a kutatók. Az oxigénes technika nemcsak jelentősen olcsóbb, hanem súlyra is sokkal könnyebb, mint például a lítiumionos megoldás.

Hiába hangzik fantasztikusan a jövő akkumulátora, még nagyon messze van a piacra kerüléstől. Jelenleg a kutatók a töltés és kisülés képességével bajlódnak, de szerintük mindez már csak munka és fejlesztés kérdése.

E-mobilitásElektromos autó