Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Lezárult a General Electric történetének legnagyobb ipari akvizíciója

| |  1655 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Lezárult a General Electric történetének legnagyobb ipari akvizíciója

Az amerikai General Electric hétfőn lezárta az Alstom erőművi és áramelosztó berendezéseket gyártó üzletágának megvásárlását, amely a GE történetének eddigi legnagyobb ipari akvizíciója.

A közlemény szerint a GE még 2014-ben állapodott meg az Alstommal arról, hogy 12,35 milliárd euróért megvásárolja annak energiaipari üzletágát; a korrigált vételár végül 9,7 milliárd euró (körülbelül 10,6 milliárd dollár) lett.

A tranzakciót azután zárták le hétfőn, hogy az ügylet több mint 20 országban és régióban - többek között az Európai Unióban, az Egyesült Államokban, Kínában, Indiában, Japánban és Brazíliában is - megkapta a felügyeleti hatóságok jóváhagyását.  

A 2014-ben eredetileg megállapított árat több tétel, például az ügylet szerkezetében tett változtatások, jogorvoslattal kapcsolatos árkiigazítások, lezáráskori nettó pénzeszközök, valamint az árfolyam-ingadozás hatásai miatt korrigálták.

A GE várakozásai szerint az ügylet 2016-ban mintegy 0,05-0,08 amerikai dollár, 2018-ra pedig akár 0,15-0,20 dollár egy részvényre jutó nyereséget hozhat.

Az Alstom energiaipari üzletágának sikeres akvizíciója újabb jelentős előrelépés a GE átalakulásának folyamatában - hangsúlyozta a közleményben Jeff Immelt, a GE elnök-vezérigazgatója. A GE folytatja az egyszerűbb, koncentráltabb vállalat létrehozására irányuló átalakítási stratégiájának végrehajtását.

A GE hétfőn azt is bejelentette, hogy mintegy 800 millió dollárért eladta vasúti jelzőberendezéseket gyártó üzletágát az Alstomnak.

Cégügyek