Villanyszerelők Lapja

Az Elektro-Coord évente 600 tonna világítástechnikai terméket hasznosít újra

| |  1338 | |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az Elektro-Coord évente 600 tonna világítástechnikai terméket hasznosít újra

Az Elektro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. éves szinten 600 tonna  izzó- és lámpahulladékot gyűjt be és hasznosít újra, kétszer annyit, mint a cég 2005-ös indulásakor - mondta Kovács Béla, az Elektro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. világítástechnikai divízió menedzsere.

A növekedés annak is köszönhető, hogy a kereskedelmi egységek az új izzó vásárlásakor visszaveszik az elhasznált terméket, de hozzájárul az is, hogy az országban a magánszemélyek mintegy 14 ezer hulladékleadó pontot használhatnak, a nagyobb áruházláncok, irodaházak fénycsöveinek cserélésekor pedig a már használhatatlan darabokat a villanyszerelők juttatják el a cég egyes átvevő pontjaira.

Magyarországon a világítástechnikai hulladék 60 százalékát hasznosítják újra évente - jegyezte meg. Kifejtette, hogy nemzetközi összehasonlításban ez az arány nagyon jónak tűnik; Németországban 40, Franciaországban 35, Olaszországban 25 százalékos a visszagyűjtési arány, egyedül Lengyelországban éri el a 80 százalékot.

Kovács Béla arról is beszámolt, hogy 2013-ban jött létre a cég első válogató üzeme, Mezőkovácsházán, ahol a Magyarországon és a magyar-román határ közelében található romániai településeken begyűjtött izzó-és lámpahulladékot válogatják át. Mezőkovácsházán csupán a beérkezett hulladék 80 százalékát adó, egyenes fénycsövek, neoncsövek tisztításával foglalkoznak, a fennmaradó 20 százalékot egy Romániában található üzembe szállítják át - tette hozzá.

A világítástechnikai termékek alkotórésze 90 százalékban üveg, a tisztított fénycsövekből szolárium fénycsövek készülnek Dunakeszin, a további tisztított üveget dekorációs célra használják fel az egyes cégek, de az építőipar is tudja hasznosítani a termékeket. Az izzók másik fontos alkotórésze az alumínium és nikkel, amelyet a fémkohók használnak fel.