Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Gombamód szaporodnak a napelemek

2015. október 13. | Lantos Tivadar |  1905 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Gombamód szaporodnak a napelemek

Nem győzzük kapkodni a fejünk, az ország egyre több intézményében kerülnek ki a tetőre a napelem cellák. Nézzük át szép sorban, hogy hova, és mennyi.

Szeged – Ezúttal a nap energiáját ejtik fogságba

Uniós támogatással napelemeket telepítettek a Szegedi Fegyház és Börtön épületeire, ősztől az erőmű termeli a büntetés-végrehajtási intézet áramfogyasztásának jelentős részét. A 84,49 millió forintból megvalósult beruházás során az intézet szegedi, Dorozsmai úti és algyő-nagyfai épületeire telepítettek összesen 480 napelempanelt, amelyek éves összteljesítménye 145,1 MWh. Az intézetben 2012-ben már 97 millió forintból megvalósult egy hasonló beruházás, akkor a szegedi Csillagbörtön és az egyik nagyfai körlet tetejére szereltek fel 137-137 napelempanelt, amelyek az intézmény éves villamosenergia-szükségletének mintegy 7 százalékát állítják elő.

Győrött a kórház is kapott

Napelemeket szereltek a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház tetejére. Az átadáson az intézmény főigazgató főorvosa azt mondta, a beruházással évente 11,5 millió forintot takarítanak meg. Tamás László János kifejtette: 1060 napelemet szereltek fel a 190 millió forintos beruházás keretében a központi, valamint a reumatológiai és mozgásszervi rehabilitációs osztálynak helyet adó Híd utcai telephelyen, ezek együttesen mintegy száz háztartás energiaigényét fedezik. A havi egymillió forintos megtakarítás csekélynek tűnik, de korábban korszerűsítették a fűzési rendszert is – mondta, hozzátéve: figyelik a pályázati lehetőségeket, és reményeik szerint hamarosan bővíthetik a napelemek számát, és kicserélhetik a nyílászárókat is.

Jászágói naperőmű

Évi 500 ezer kilowatt beépített teljesítményű naperőművet épít mintegy 190 millió forintból a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászágón a Fotoszféra Kft. beruházásában a Newergies Kft.; a naperőmű a tervek szerint november végére készül el. Babó Gábor elmondta: az 1,7 hektáron megvalósuló beruházás költségének 80 százalékát hitelből, 20 százalékát önerőből biztosította a beruházó cég, uniós támogatás nélkül.

A jászágói naperőmű csaknem 2000 polikristályos napelemből áll, évi 550 ezer kilowattórás termelését az áramszolgáltatói hálózatba értékesítik majd.

Az ügyvezető kitért arra, hogy az erőmű-beruházás kevesebb mint tíz éven belül térül meg,  tervezett élettartama 30-40 év. Hozzátette: a lassú avulási idő miatt 25 év múlva a naperőmű még a teljesítménye 80 százalékát képes garantáltan produkálni.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Megújuló energetikaNapelemNapenergia