Villanyszerelők Lapja

Múzeumok Őszi Fesztiválja az Elektrotechnikai Múzeumban

| |  1559 | |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Különleges programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják az érdeklődőket az Elektrotechnikai Múzeumban a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében, 2015. szeptember 28. és november 15. között!

Séta az áram útján
2015. október 10. szombat
14.00-15.30

„Séta az áram útján”- Technikatörténeti körséta a múzeumnak otthont adó Erzsébetvárosban

A Magyar Elektrotechnikai Egyesülettel közösen szervezett technikatörténeti körséta a múzeumnak otthont adó Erzsébetvárosban. A program egy séta az Elektrotechnikai Múzeumból indulva a Rákóczi úton át, az Astorián keresztül, végig a Károly körúton, majd a Dob utcán vissza a Kazinczy utcába, mindeközben betekintést kaphatunk Erzsébetváros villamosításával kapcsolatos emlékeibe. Megismerhetjük a több mint 120 éves Telefonhírmondó és a Rádió közös stúdiójának helyét, elhaladunk a Rákóczi úton elhelyezett első ívlámpák emléktáblája alatt. A Károly körúton megtekintjük az egykori – ma Merlin Színház – Belvárosi Áramátalakító épületét és megismerjük létesítésének történetét. Felidézzük az egykori bazársor épületeinek helyeit, melyek fényreklámjai a múzeum udvari homlokzatán tekinthetők meg. Visszafelé a ma is működő Dob utcai transzformátorállomás mellett elhaladva, visszaérkezünk a múzeumba, ahol a műemlék épület létesítésének történetét és szerepét Budapest áramellátásában ismerhetik meg a résztvevők.
Belépődíj: felnőtt: 800 Ft/fő, diák: 400 Ft/fő

Érdekességek a magyar vasútvillamosítás történetéből
2014. október 13. kedd
13.00-14.00

Előadás a Mechwart András által vezetett Ganz-gyár, Kandó Kálmán irányítása alatt elért vasútvillamosítási fejlesztésekről, sikerekről. Az előadást színesítik múzeumunk gyűjteményének értékes és ritkán látható, filmen megörökített pillanatai a vasútvillamosítás történetéből. Megtekinthető többek között a Kandó-féle főmotor és fázisváltó is.
Belépődíj: felnőtt: 800 Ft/fő, diák: 400 Ft/fő

Az ívlámpa-világítás története
2014. október 15. csütörtök
13.00-14.00

A résztvevők a múzeum "Világítástechnika" kiállításán keresztül megismerhetik az elektromosság első természetes hasznosítási céljának történetét: a fénykeltés fejlődését. Ezen belül központi téma az ívlámpák története. Működés közben csodálható meg a lépcsőházi mennyezetre függesztett, 1890-ben gyártott szénrudas ívlámpa is.
Belépődíj: felnőtt: 800 Ft/fő, diák: 400 Ft/fő

Elektrovi - óvodapedagógusok napja
2015. október 16. péntek
15.00-18.00

A múzeum által óvodásoknak (Madárlesen, Villamosított háztartás) kínált múzeumpedagógiai programok bemutatása az óvodapedagógusoknak.

RobotRajz
2014. 10. 18. vasárnap
15.00 -16.00

A Lego Mindstorms NXT robotokat számos érdekes funkcióra lehet építeni és programozni. A foglalkozás során a résztvevőkkel olyan konstrukciót hozunk létre, amely képes a megadott formák és alakzatok papírra rajzolására.

Kísérletezzünk közösen
A lámpás én vagyok - Tanárok éjszakája
2015. november 6. péntek
14.00-20.00

Műhelymunkák keretében, gyakorlati példákon keresztül adunk ötletet fizikatanároknak egyszerű kísérletek összeállításához, melyeket az iskolai tanórákon is tudnak alkalmazni. „Rendhagyó fizikaóránkon” megmutatjuk a pedagógusok számára milyen múzeumi eszközökkel teszünk kísérletet a fizika, azon belül az elektromosság megszerettetésére a diákok körében (motor készítés, iránytű készítése, a fény Erzsébetvárosból indult - kandeláber készítése, LED-es karácsonyfa készítése, rendhagyó fizikaóra).

Kedvcsinálóként 1 perc alatt csavarmotort, 5 perc alatt egypólusú és 10 perc alatt tekercsmotort készíthetnek az érdeklődők. Bemutatjuk, hogyan készítenek múzeumi foglalkozás keretében iránytűt a gyerekek.
Belépődíj: felnőtt: 800 Ft, diák: 400 Ft, pedagógusoknak ingyenes

A programokon való részvételhez regisztráció szükséges!

Bővebb információ:
www.oszifesztival.hu,
www.elektromuzeum.hu
06-1-342-5750
info@emuzeum.hu

Kandó