Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

68 Ft-tal nőtt a minimális építőipari rezsióradíj

2015. szeptember 29. | Fülöp Miklós |  2966 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

68 Ft-tal nőtt a minimális építőipari rezsióradíj

Kihirdették a 2015-ös minimális építőipari rezsióradíjat, amelynek az ajánlott legkisebb mértéke a 2014-es 2422 Ft/óra összegről 2490 Ft/óra összegre emelkedett és szeptember 19-től, a jövő évi minimális rezsióradíj kihirdetéséig kell alkalmazni.

A Magyar Közlönyben megjelent összeg 2,8 százalékkal - 68 forinttal - több a 2014-es minimális építőipar rezsióradíjnál, amelyet tavaly áprilisban hirdetett ki a belügyminiszter. Azóta az építőiparért felelős miniszter a Miniszterelnökséget vezető miniszter lett, így az ő feladata - az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján - évente kihirdetni a minimális rezsióradíjat.

Az építőipari minimális rezsióradíj számítása az ágazatban jogszerűen működő vállalkozások 2014. évi mérlegadatai minimális értékeinek alapján történt.A 2014. évi 2422 Ft/óra minimális rezsióradíj emelkedését 2490 Ft/óra értékre alapvetően a garantált bérminimum változása, a banki- és biztosítási költségek jelentős emelkedése és az ügyviteli költségek növekedése okozza.

A kormány 2013. április 9-én hirdette ki, az építőipari lánctartozás megakadályozását segítő intézkedésekről szóló rendeletét. Ebben szerepel az, hogy a közbeszerzési eljárások során vizsgálni kell az aránytalanul alacsony árat, amelynek része a minimális rezsióradíjnak való megfelelés vizsgálata is. A rendelet szerint aránytalanul alacsony árajánlatnak minősül, ha az ajánlattevő által alkalmazott rezsióradíj alacsonyabb a miniszteri rendeletben megállapítottnál.

Az MvM rendelet a Magyar Közlöny 2015/127. számában jelent meg, és a melléklete tartalmazza a rezsióradíj egyes költségnemeire vonatkozó értékeket is. A megemelt rezsióradíj legnagyobb tétele a havi 122 ezer forintos alapbérre jutó 701 forintos díj. Ez 23 forinttal több a múlt évinél. Az ügyvitel és a munkahelyi irányítás költsége 460 forintról 465 forintra, a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó 211 forintról 219 forintra emelkedett, míg a csoportos személyszállítás költsége 145 forint maradt, a teljes rezsióradíjban.

A 2015. évi minimális építőipari rezsióradíj egyes költségnemeire vonatkozó értékeket a jogszabály melléklete tartalmazza, ami ide kattintva érhető el.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Rezsióradíj