Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Fizetnie kell a francia EDF-nek

2015. július 23. | Lantos Tivadar |  2002 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Fizetnie kell a francia EDF-nek

Tiltott állami támogatás miatt Franciaország legnagyobb áramtermelőjének 1,37 milliárd eurót (körülbelül 422 milliárd forint) kell visszafizetnie a francia államnak - döntött az Európai Bizottság.

A bizottság azt állapította meg, hogy az állam olyan adókedvezményeket adott az egyébként jelentős részben állami tulajdonban lévő Électricité de France (EDF) számára, amelyek nem összeegyeztethetőek az uniós versenyszabályokkal. Az ügy még 1997-re nyúlik vissza, amikor Franciaország a cég által fizetendő társasági adó egy részét nem szedte be könyvelési előírásokra hivatkozva. Ezzel Brüsszel szerint a cég indokolatlan versenyelőnyhöz jutott versenytársaival szemben, az intézkedés torzította a versenyt.

"A torzulás elhárítása érdekében az EDF-nek vissza kell fizetnie az állami támogatást" - szögezi le a bizottság.

A cég 1987 és 1996 között koncessziós megállapodás keretében üzemeltette a franciaországi nagy feszültségű áramszállító hálózatot, és a könyvelésben hálózatfelújításra különített el összegeket. Ezeket az állami hatóságok 1997-ben állami, vagyis tulajdonosi tőkeinjekciónak minősítették, s nem adóztatták meg.

A bizottság 2003-ban egyszer már kimondta, hogy ez tiltott állami támogatás, s a pénz visszafizetését írta elő. Az Európai Bíróság ugyanakkor azt a bizottsági határozatot arra hivatkozva semmisítette meg, hogy a brüsszeli versenyhatóság nem vizsgálta, magánbefektető hozna-e ilyen döntést, az gazdasági szempontokkal indokolható-e.

A bizottság 2013-ban indította újra a vizsgálatot, hogy ezt a szempontot is megvizsgálja. Az ugyanis, hogy az állam, mint tulajdonos az adó egy részéről lemondott, felér azzal, mintha ezt az összeget tulajdonosként befektetési célból adta volna a cégnek. Ennek körülményeit is vizsgálva Brüsszel arra jutott, hogy ennek a befektetésnek a megtérülési rátája rendkívül alacsony volt, egy magánbefektető nem hozott volna ilyen döntést, az gazdaságilag nem indokolt, ezért így is tiltott állami támogatásnak minősül.

Az 1,37 milliárd euróból 889 millió euró a be nem szedett társasági adó, a maradék az elmúlt évekre kiszámított kamat.
Az EDF Franciaország legnagyobb áramszolgáltatója. Jelenleg részvénytársasági formában működik, papírjainak 85 százalékát a francia állam birtokolja. A cég Magyarországon is jelen van, érdekelt a Budapesti Erőműben, az EDF Démász révén az áramszolgáltatásban és az EDF Tradingen keresztül az elektromos áram nagykereskedelmében is.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →