Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Japán műhold vizsgálja a Föld légkörét

| |  2135 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Japán műhold vizsgálja a Föld légkörét

A legkorszerűbb technikával felszerelt GOSAT-2 nevű műhold lehetővé teszi, hogy a japán kormány folytassa és továbbfejlessze a főbb légköri üvegházhatású gázok eloszlásának mérését.

A GOSAT-2 műhold a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA), a Nemzeti Környezetkutatási Intézet (National Institue for Environmental Studies) és a Japán Környezetvédelmi Minisztérium közös fejlesztése. A JAXA a 2017-es pénzügyi évben tervezi felbocsátani az űreszközt.

A mérési rendszer lelkének számító Michelson-féle interferométert az ABB fogja szállítani. A készülék a Föld felett 613 kilométer magasságban keringő műholdról készít és továbbít majd pontos magaslégköri mérési adatokat. A mérési adatok segítségével a széndioxid és metán globális koncentrációeloszlását kívánják feltérképezni, illetve azt tanulmányozzák, hogy miként változnak az üvegházhatású gázok forrásai és elnyelői az idő (havi és éves szinten) és a hely függvényében. A GOSAT-2, amely a GOSAT-1 továbbfejlesztett változata, jelentős előrelépést hoz a tudományos megfigyelések terén, mivel olyan nagypontosságú érzékelőkkel rendelkezik, amelyekkel még pontosabb mérések végezhetők, illetve a műhold képes lesz a szénmonoxid és a finom szálló por mérésére is.

A GOSAT-2 számos csúcstechnológiájú készülékkel, így például  üvegházhatású gázok és felhő/aeroszol detektáló érzékelőkkel („szenzorokkal”) lesz felszerelve. A legkorszerűbb készülékekkel folytatott kutatások jelentős hátteret biztosítottak a „Proaktív Diplomácia Stratégia a Globális Felmelegedés Kezelésére” elnevezésű kezdeményezés kidolgozásához, amelyet a japán kormány a 2013-as ENSZ éghajlat-változási keretegyezmény konferencián (COP19) jelentett be Varsóban.

ABB