Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

E-repülőgép készül átszelni a La Manche csatornát

2015. július 7. | Lantos Tivadar |  1598 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

E-repülőgép készül átszelni a La Manche csatornát

A La Manche csatorna több mint 100 évvel ezelőtti átrepülésével új korszakot nyitott a repülésben Louis Bleriot, a héten egy újabb nagy lépést tesz az Airbus a légiközlekedésben, amikor a vállalat áram hajtotta gépe átkel a La Manche fölött.

Didier Esteyne pilóta péntek reggel száll fel az angliai Lydd repülőteréről az Airbus E-Fan kétüléses repülőgépével, hogy megtegye 38 perces útját Franciaországba. Ez lesz az eddigi leghosszabb út, amelyet elektromos repülőgép megtesz. Ilyen repülőgépek eddig csak rövid tesztutakat tettek meg főleg légi bemutatókon, de az E-Fan lesz az első gép, amely tenger fölött kel át egyik országból a másikba - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

Az Airbusnál már terveznek egy 90 üléses regionális utakra alkalmas repülőgépet, amely elektromos árammal vagy hibrid meghajtással képes lesz repülne 2050-re. Az E-Fan repülőgép annyira könnyű, hogy óránkénti 10 fontba kerül működtetése szemben egy hasonló méretű kerozin hajtotta repülőgép 35 fontjával. Teljes egészében karbonszálból épült, és akkumulátorainak cseréje nélkül képes 160 kilométert megtenni. A repülőgép két méter magas, szárnyainak fesztávolsága 11 méter, a gép hossza majdnem hat méter. Kettő 32 kilowattos elektromos motor működteti. Külön akkumulátor működteti a hűtő-és a szellőzőrendszert. Kilencven perc szükséges az akkumulátorok teljes feltöltéséhez. "

A repülőgép a méretében hagyományos repülőkhöz hasonlóan repül, nagyon megbízható és egyik legnagyobb előnye a zéró kibocsátás, teljesen hang nélkül repül és költséghatékony a működtetése" - mondta Jean Botti, az Airbus csoport főkonstruktőre. Az E-Fan 2014 márciusában tette meg első útját, azóta mintegy százszor repült. Az Airbus szerint az elektromos áram hajtotta, alacsony kibocsátású repülés létfontosságú az Európai Unió Flightpath 2050 programjának megvalósításához, amelynek célja a szén-dioxid-kibocsátás 75 százalékkal, a kéjgáz- kibocsátás 90 százalékkal, a zaj 65 százalékkal való csökkentése a 2000-es év szintjéhez képest. Az E-Fant 2017-ben tervezik bevezetni a piacra, egy nagyobb, négyüléses E-Fant két év múlva.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →