Villanyszerelők Lapja

Mint a bagoly: hangtalan szélturbinák

| |  2418 | |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Mint a bagoly: hangtalan szélturbinák

A szélerőművekkel kapcsolatosan az egyik legnagyobb aggály, hogy a rotorok zaja megzavarhatja az élőlényeket. A baglyok szárnya inspirálta a fejlesztőket.

Nemcsak a madarak és egyéb szabadon élő állatok szenvednek a lapátok keltette zajtól, rendszeres a panasz a lakott területek közelében telepített erőművekre is. A szélerőművek elhalkításához a természetből vették az ötletet a Cambridge-i Egyetem kutatói. A rendkívül csendesen, már-már lopakodó üzemmódban repülő éjszakai ragadozók a baglyok szárnyait kezdték vizsgálni. Kiderült, hogy a bagoly szárnyfelülete áramvonalas, ugyanakkor a tollazat egy egyenletes mintát képez rajta. Ez a minta csökkenti a szárny felületén képződő nyomást, így csökken a kibocsátott hanghullám is, azaz mintegy hangtompítóként szolgál.

A kutatók a rotor tervezésekor ugyanezeket a tulajdonságokat próbálták szimulálni. Bordákkal látták el a rotor felületét, így utánozva a bagoly tollazatának mintáját. A végeredmény egy sokkal halkabb rotor lett, ugyanannál a sebességnél akár 10 decibellel is kevesebbet mértek, miközben a légellenállás nem nőtt. A zajcsökkentés akkor volt a leghatékonyabb, ha a lapátokon található bordák 1 milliméteres távolságban helyezkedtek el egymástól.

Az új felületkialakításnak még egy előnye van: lényegesen több energiát képesek termelni, hiszen helyenként szándékosan fékezik a szélerőműveket a túlzott zaj miatt.