Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hulladékból energiát – csökkentik a károsanyag kibocsátást

| |  2049 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Hulladékból energiát – csökkentik a károsanyag kibocsátást

A hulladék energetikai hasznosítására épülő iparág növekvő piac, melynek célja, hogy a háztartási és a kereskedelmi hulladékból áramot és hőt nyerjen ki. A szemét folyamatosan nő, miközben az energiaigények is.

A növekvő számú népesség és gyorsuló városiasodás nyomán a termelődő hulladék mennyisége nő, és ezzel párhuzamosan egyre szűkül a hulladék elhelyezés lehetősége. Az 1990 és 2010 közötti időszakban bolygónkon a kommunális szilárd hulladék mennyisége 700 millióról 1,3 milliárd tonnára nőtt, és előreláthatólag 2025-re eléri a 2,2 milliárd tonnát. A hulladékalapú energia-előállítási folyamat segítségével 1 tonna kommunális szilárd hulladékból akár 800 kilowattóra villamos energia is előállítható.

Az ABB csoport megbízást kapott egy svájci cégtől, a hulladékból energiát termelő üzemek tervezésére, beszerzésére és építésére. A megbízás alapján a kivitelező komplett villamos és vezérlési megoldást szállít az Angliába, Severnsideba és a lengyelországi Poznanban épülő, hulladékból energiát előállító üzemhez. A teljesen integrált vezérlési rendszere lehetővé teszi a mindenkori legbiztonságosabb és leghatékonyabb üzemeltetést biztosító hulladékégetési feltételek gyors korrekciókkal történő beállítását. Ez a folyamat jelentősen csökkenti a veszteség mennyiségét, valamint a füstgázok okozta szennyezést és veszélyeket. Az építő cég gyárilag bevizsgált modulokat fog szállítani, melyek elemei megfelelnek a legszigorúbb megbízhatósági  és rendelkezésre állási követelményeknek, felgyorsítják a szállítást és megkönnyítik a telepítést.

A Severnside-i üzem évente 400 000 tonna kommunális szilárd hulladékot fog kezelni, és 37 MW beépített teljesítményével 50 000 brit háztartás energiaigényét képes majd fedezni. A poznani üzem 18 MW beépített teljesítménnyel rendelkezik és 210 000 tonna olyan hulladékból állít majd elő villamos energiát, amely különben hulladéktárolásra kialakított munkaterületen kerülne elhelyezésre. A két üzem várhatóan 2016-ban kezd el üzemelni.

ABB