Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Gyakorlati útmutató a villámvédelmi kockázatkezeléshez az OTSZ, a villamos TvMI és az MSZ EN 62305 alapján

2015. június 3. | Fülöp Miklós |  3627 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Gyakorlati útmutató a villámvédelmi kockázatkezeléshez az OTSZ, a villamos TvMI és az MSZ EN 62305 alapján

Az MSZ EN 62305 szabvány gyakorlati alkalmazásában a legnagyobb problémát a villámvédelmi kockázatkezelés elvégzése és dokumentálása okozza, ami a kockázatkezelés folyamatának összetettségéből és a szabvány értelmezésének nehézségéből fakad. Ezeket a problémákat a kockázatkezelő szoftverek alkalmazása legfeljebb csak elfedi, meg nem oldja.

Az előadás célja, hogy részletesen, kifejezetten gyakorlati szempontból bemutassa a kockázatkezelés logikai összefüggését, megvilágítsa a kockázatkezelési paraméterek jelentését, meghatározásuk és dokumentálásuk módját, támaszkodva a hatályos OTSZ-re és a villamos TvMI-re. Az előadás villámvédelmi tervezőknek és felülvizsgálóknak szól, s a kockázatkezelés elvégzését és dokumentálását esettanulmányokkal, különböző építményfajták kockázatkezelésének ismertetésével teszi szemléletessé.

Tematika:

  • A kockázatkezelés elvégzésének szükségessége. Az OTSZ vonatkozó előírásai. Építmények csoportosítása villámvédelmi szempontból.
  • A kockázatkezelés tárgyának körülhatárolása. Építmények összevonása és részekre bontása a kockázatkezelés során, a szabvány és a Villamos TvMI alapján.
  • A kockázatkezelés folyamata. Lényeges veszteségtípusok meghatározása, tekintettel a Villamos TvMI-re. Csatlakozóvezetékek azonosítása. Övezetre bontás. Paraméterek értékének megadása.
  • Védelmi intézkedések szükségessége. Az LPS és az érintési és lépésfeszültség elleni védelem kialakítását meghatározó paraméterek. Az SPM kockázatkezeléssel levezethető tartalma.
  • A kockázatkezelés dokumentálása. A dokumentálás célja, formai és tartalmi követelményei.
  • A kockázatkezelési dokumentáció értékelése a felülvizsgálat szempontjából. Az időszakos felülvizsgálat szempontjából lényeges és lényegtelen kockázatkezelési paraméterek. Új kockázatkezelés elvégzésének szükségessége.
  • Esettanulmányok. Kockázatkezelési technikák bemutatása valós példákon..

Oktató: Kruppa Attila

Időpont: 2015. június 22. 9.00-14.00 óráig

Helyszín: 1106 Budapest, Maglódi út 14/b. (Merkapt Zrt. oktatóterme)

Képzés díja: 20.000 Ft +Áfa

Kedvezmény: VL előfizetőknek 10% kedvezménnyel: 18.000 Ft +Áfa

Jelentkezési határidő: 2015. június 18.

Online jelentkezés: http://vgfkepzes.hu/villamvedelem-regisztracio

További információ: 20/222-1897, info@vgfkepzes.hu

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →