Villanyszerelők Lapja

Felhős időben is működő napelemeket fejlesztettek

| |  1170 | |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Felhős időben is működő napelemeket fejlesztettek

Európai kutatóknak sikerült olyan napelemeket kifejleszteniük, amelyek képesek borús időben is energiát termelni, és a hatékonyságuk is elfogadható.

A napelemek egyre olcsóbbakká és hatékonyabbá válnak. A kormányok mind több helyen ismerik fel a napenergia hasznosításában rejlő lehetőségeket. Remélhetőleg előbb-utóbb a magyar kormány is belátja, nagyobb figyelmet és támogatást kell fordítania e tiszta energia hasznosításának az elterjesztésére.

Eddig azonban volt egy jelentős probléma: a napelemek csak akkor működnek igazán jól, ha közvetlen, erős napsugárzás éri őket. Ennek kiküszöbölésére a kutatók úgynevezett fekete szilíciumos napelemek létrehozásán fáradoznak, amelyek több fényt nyelnek el és még felhős napokon is használhatók. Ezek azonban nem voltak elég hatékonyak ahhoz, hogy beszálljanak a versenybe – egészen mostanáig.

A Fraunhofer intézet által kifejlesztett fekete szilíciumos napelem készítése lézeres gözölögtetéssel. A kis képen a napelem felszíne látható elektronmikroszkóp alatt (forrás: Fraunhofer).

Megnövelt hatékonyság

Egy európai kutatókból álló csoport a Nature Nanotechnologylegújabb számában jelentette be, hogy sikerült olyan fekete szilíciumos napelemet létrehozniuk, amely a napfény energiájának 22,1 százalékát képes elektromossággá alakítani. Ez majdnem 4 százalékos növekedés a korábbi rekordhoz képest.

Noha ez még mindig messze van a hagyományos szilíciumos napelemek rekordját tartó 40 százalékos hatékonyságától, azt jelzi, hogy a fekete szilíciumos napelemek most már valódi versenytársak, amelyek hozzájárulhatnak a napenergia költségeinek jövőbeni csökkentéséhez.

Még látványosabb adat, hogy a csoport összehasonlította az új fekete szilíciumos napelemet a hasonló hatékonyságú hagyományos napelemekkel, és kimutatta, hogy az új konstrukció 3 százalékkal növeli a napi energiatermelést. Ez annak köszönhető, hogy akkor is képes fényt felhasználni, amikor a nap alacsonyan jár az égbolton.

Forrás: origo.hu