Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Bedrónozzák az életünket!

2015. április 24. | Lantos Tivadar |  1598 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Bedrónozzák az életünket!

Ismét született egy okos dolog, de ez már nem meglepő. A mostanság amúgy is népszerű drónokat agyra hasonlító neurális hardverrel látják el.

Az új típusú, „aggyal felszerelt” drónok sokkal könnyebben észlelik a potenciális veszélyforrásokat, így el is tudják kerülni azokat. A fejlesztésnek köszönhetően újabb lehetőségek nyílnak meg az alkalmazás terén.

Jelenleg a drónok felhasználását törvények szabályozzák. A repülő szerkezet például nem hagyhatja el az emberi kezelő látóterét az ütközések elkerülése végett. Jó pár nagyvállalat, mint a Google, az Amazon és a DHL, a fogyasztási cikkek gyors kiszállítására használná a robotrepülőket. Ám az, hogy ez megvalósulhasson, észlelési-elkerülési képességekkel kell felruházni a drónt.

A rendelkezésre álló technika a kis repülő szerkezetnek túl nehéz és energiaigényes lenne, így első lépésben kis hatótávolságú szenzorokkal és radarokkal próbálkoznak. Ez a megoldás még nem garantálja a sikert, mivel a rendszer nem elégséges az ütközések elkerülésére.

A kutatók szerint az állati agy működésének lemásolása megoldaná a problémát. Ennek a technológiának a kidolgozását az Idaho állambeli Bio Inspired Technologiesnál (BIT) végzik. Az egész rendszer alapját egy memrisztor, azaz egy memóriával rendelkező ellenállás adja. Az impulzusok hatására változó memrisztor képes emlékezni. Ez a mini neurális rendszer a drón kamerájával összeköttetésben van. Az idén még levegőbe szálló BIT drón fel fogja ismerni a madarakat, felhőket, épületeket, adótornyokat, illetve vizuális nyomok segítségével a távolságokat is meg tudja majd becsülni.

Mint ahogy a többi hasonló területen kutató céget, a BIT-et is a hadsereg finanszírozza. A kutatók mégis a legnagyobb potenciált a precíziós mezőgazdaságban látják. Terry Gafron, a BIT ügyvezető igazgatója szerint a terménydrón sokak listáján szerepel.

Az okos drón elkészítéséhez nem a memrisztor az egyetlen lehetőség. Korábban a DARPA az IBM-mel közösen bemutatta a saját fejlesztésű TrueNorth neurális processzorát, ami képes neurális hálózatot szimulálni.

Forrás: sg.hu

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →