Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Maglev: új sebességrekord a sínen

2015. április 24. | Lantos Tivadar |  2248 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Maglev: új sebességrekord a sínen

Nemrég új sebességrekordot állítottak fel a japánok, a kísérleti maglet vonat elérte az 589 km/h-t, ami 8 km/h-val több az eddigi Guinness-csúcsnál.

Többek között az NBC News is arról számol be, hogy a legfrissebb rekord nem marad érvényben sokáig. Mindenki abban bízik, hogy a következő futásnál egy kicsit megint feljebb megy a sebesség. A maglev nem ismeretlen a világ előtt, hiszen a lebegő mágnesvasút angol rövidítése. A technikát már több mint 4 évtizede a németek kipróbálták, ám nem volt túl költséghatékony, így el is vetették. Jelenleg kizárólag Kínában van forgalomban, a sanghaji repülőtér és a város közti 30 km-es szakaszon közlekedő vasút csúcssebessége 430 km/h.

A japánok tervei szerint Tokiót kötnék össze Nagoyával, ám nem elégednek meg a kínai vasút sebességével. A várhatóan 2027-ben záródó projekt eredménye lenne az a maglev, ami a 340 km-es távot mindössze 40 perc alatt, 500 km/h-ra korlátozott maximális sebességgel tenné meg. Viszonyításként ez annyit jelent, hogy gyorsítással-lassítással együtt körülbelül 15 percbe telne Budapestről Siófokra lejutni.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →