Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Ausztrália 100%-ban átállhat megújuló energiára

2015. április 23. | Lantos Tivadar |  1377 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Ausztrália az energiaszükségletének fedezésében 2050-ig 100%-ban átállhatna a megújuló energiaforrások hasznosítására, elsősorban szél- és napenergiára, anélkül, hogy ez túl nagy költségekkel járna, és ez nem okozna visszaesést sem a gazdasági növekedésben, állítja egy új tanulmány, melyet a WWF és az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) készített.

Ausztrália jó helyzetben van az alacsony költségen történő kibocsátás csökkentés szempontjából, mert a karbon-mentes technológiák - melyek nem termelnek üvegházhatású gázokat - , mint a napenergia vagy a szélenergia költsége jelentősen csökkentek az elmúlt években.

A WWF és az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatása szerint Ausztrália 2050-ig úgy állhatna át teljes mértékben a megújuló energiával történő áramtermelésre, hogy az nem okozna hatalmas kiadásokat az országnak, illetve nem jelentene visszaesést a gazdasági növekedésben. Ehhez az lenne szükséges, hogy az ország stabil és egyértelmű politikával hosszú távon elkötelezze magát a megújuló energia beruházások és fejlesztések kivitelezése mellett. Jelenleg 2020-ig vannak tervek 5%-os CO2 csökkentésről a 2000-es kibocsátási szinthez képest.

A korábbi becslések jóval magasabb költségekkel számoltak, azonban a megújuló energia technológiák az idővel lényegesen olcsóbbá váltak, míg a fosszilis energia technológiák költsége nem változott. A múlt évtizedben a karbonmentesítés ellen a legfőbb érv a feltételezett magas költségek voltak, amelyeket azonban akkoriban túlbecsültek hosszú távra. Mind a szél- mind a napenergia beruházások költsége gyorsabban csökkent, mint azt korábban várták.

A kutatók szerint Ausztrália olcsón csökkentheti a széndioxid kibocsátását (így karbon lábnyomát) hosszú távú tervekkel és elkötelezettséggel, energiahatékonysági lépésekkel, az ipari folyamatok javításával, és teljes mértékben átállhatnak a megújuló energia alapú áramellátásra.

Nem csak Ausztrália veszi komolyan a fenntartható fejlődést, és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését. Indiában már 5 éven belül 1 millió munkahelyet terveznek létrehozni a megújuló energia iparágban, amelyben 266 GW új megújuló energia kapacitás jön létre.

Forrás: theguardian.com

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →