Villanyszerelők Lapja

Ausztrália 100%-ban átállhat megújuló energiára

| |  1042 | |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Ausztrália az energiaszükségletének fedezésében 2050-ig 100%-ban átállhatna a megújuló energiaforrások hasznosítására, elsősorban szél- és napenergiára, anélkül, hogy ez túl nagy költségekkel járna, és ez nem okozna visszaesést sem a gazdasági növekedésben, állítja egy új tanulmány, melyet a WWF és az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) készített.

Ausztrália jó helyzetben van az alacsony költségen történő kibocsátás csökkentés szempontjából, mert a karbon-mentes technológiák - melyek nem termelnek üvegházhatású gázokat - , mint a napenergia vagy a szélenergia költsége jelentősen csökkentek az elmúlt években.

A WWF és az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatása szerint Ausztrália 2050-ig úgy állhatna át teljes mértékben a megújuló energiával történő áramtermelésre, hogy az nem okozna hatalmas kiadásokat az országnak, illetve nem jelentene visszaesést a gazdasági növekedésben. Ehhez az lenne szükséges, hogy az ország stabil és egyértelmű politikával hosszú távon elkötelezze magát a megújuló energia beruházások és fejlesztések kivitelezése mellett. Jelenleg 2020-ig vannak tervek 5%-os CO2 csökkentésről a 2000-es kibocsátási szinthez képest.

A korábbi becslések jóval magasabb költségekkel számoltak, azonban a megújuló energia technológiák az idővel lényegesen olcsóbbá váltak, míg a fosszilis energia technológiák költsége nem változott. A múlt évtizedben a karbonmentesítés ellen a legfőbb érv a feltételezett magas költségek voltak, amelyeket azonban akkoriban túlbecsültek hosszú távra. Mind a szél- mind a napenergia beruházások költsége gyorsabban csökkent, mint azt korábban várták.

A kutatók szerint Ausztrália olcsón csökkentheti a széndioxid kibocsátását (így karbon lábnyomát) hosszú távú tervekkel és elkötelezettséggel, energiahatékonysági lépésekkel, az ipari folyamatok javításával, és teljes mértékben átállhatnak a megújuló energia alapú áramellátásra.

Nem csak Ausztrália veszi komolyan a fenntartható fejlődést, és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését. Indiában már 5 éven belül 1 millió munkahelyet terveznek létrehozni a megújuló energia iparágban, amelyben 266 GW új megújuló energia kapacitás jön létre.

Forrás: theguardian.com