Villanyszerelők Lapja

Hamarosan elérhető az Épületvillamosság című szakkönyv ötödik kiadása

| |  2830 | |

Hamarosan elérhető az Épületvillamosság című szakkönyv ötödik kiadása

2015 májusában jelenik meg az Épületvillamosság című szakkönyv már ötödik, bővített, átdolgozott kiadása. Az ismételt kiadást az indokolta, hogy a szakma két és fél év alatt „elfogyasztotta” a több mint ezer példányban megjelenő kiadványt.

Remélhetőleg e bővített és az új ismereteket is feldolgozó szakkönyv továbbra is hasznos információkat nyújt olvasóinak, az épületvillamos tervezőknek, kivitelezőknek, beruházóknak, az áramszolgáltatás területén dolgozó szakembereknek, valamint a villamos szakmát oktató szaktanároknak és az e területtel ismerkedő tanuló ifjúságnak.

A könyv – bár az előző kiadáshoz képest újabb szakterületekkel bővül – sem terjedelmében, sem felépítésében nem szándékozik az épületvillamosság teljes területét átfogni az alapoktól a jelenkor követelményéig. A szerzők továbbra is azt a célt tűzték maguk elé, hogy az épületvillamosság főbb, napjainkra jellemző ismereteit a teljesség igénye nélkül összefoglalják, bemutassák, különös figyelemmel az EU-tagságunkból adódó rendeleti, szabványossági és más szabályozási kérdésekre.

Új, azaz változott a könyvben a bővebb és részletesebb világítástechnikával foglalkozó rész, különös tekintettel az energiatakarékosabb, hosszabb élettartalmú és egyben környezetbarát világítótestek alkalmazására, megoldásaira, továbbá a túlfeszültség-védelemre, a tűzvédelemre, villámvédelemre, a szünetmentes tápegységek fontosságára, és azok elemeinek alkalmazására történő figyelemfelhívó rész. Új rész lesz továbbá a könyvben a Magyar Mérnöki Kamara új szabályozási rendjével, a műszaki ellenőrök, a felelős műszaki vezetők, valamint a tervezők és szakértők minősítésével foglalkozó fejezet.

Abban a korban élünk, amikor a szerzőknek is és az olvasóknak is egyaránt újra és újra tanulniuk kell ezt a szakmát, az új megfogalmazást, az új elnevezéseket, az új szemléletet.

Védelem