Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Árampazarló vállalkozások

2015. április 7. | Lantos Tivadar |  1436 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Árampazarló vállalkozások

A kelet-közép európai vállalatok számítógépeinek csaknem harmada bekapcsolva marad éjszakára is, jelentősen növelve a cégek energiafogyasztását és költségeit.

A szlovák alkalmazottak a legfigyelmetlenebb számítógép-felhasználók a régióban: 55 százalékuk éjszakára is bekapcsolva hagyja számítógépét, ezzel szemben a Csehországban dolgozók 36 százaléka, a magyar és lengyel munkavállalók csupán 17 százaléka nem kapcsolja ki készülékét munkaidő után.

A számítógépek „túlórázása” a vállalatok alig harmadánál (28 százalék) áll fenn szoftverfrissítés vagy karbantartás miatt, a csehek esetében például csak 17 százalék, míg 83 százalékban a dolgozó maga dönti el, kikapcsolja-e számítógépét. A vizsgálat arra is rámutatott, hogy a cseh vállalatok csaknem kétharmadánál a rendszergazdát egyáltalán nem érdekli a készülékek általi energiafogyasztás, itt motiválják legkevésbé az alkalmazottakat az energiatakarékos megoldások használatára és költségek csökkentésére. Bár az Intel szerint a dolgozókra még azoknak a cégeknek sincs abszolút ráhatása, amelyek felhívják az alkalmazottak figyelmét, vagy közvetlenül utasításban adják ki, hogy kapcsolják ki a számítógépüket hazainduláskor.

Kiderült továbbá, hogy a kevesebb mint 200 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatok a legfigyelmesebbek e téren: 200-500 fős cégeknél tízből három számítógépet hagynak bekapcsolva éjszakára, míg az 500-nál nagyobb létszámúaknál tízből négyet. A jelentés idézi Horváth Richárdot, az Intel Magyarország kiskereskedelmi marketing menedzserét, aki szerint a legtöbb cégnél senki sem felel a vállalat által felhasznált energiáért, annak ellenére, hogy a vállalati informatika használja fel az áram jelentős részét, és a cégek többségénél az energiaköltségek jelentik a harmadik legjelentősebb költségtényezőt a gyártással és a bérekkel kapcsolatos kiadások után.

Egy bekapcsolva hagyott ötéves asztali számítógép 115 forintnak megfelelő áramot fogyaszt naponta még akkor is, ha a monitort kikapcsolják. Ha az alkalmazottak a hétvégére, az ünnepekre és a szabadságuk idejére sem kapcsolják ki a számítógépeket, az több mint 40 ezer forint áramköltséget jelent éves szinten gépenként az Intel szerint. A 2015 februárjában és márciusában készített felmérésben 175 cseh, 150 magyar, 150 lengyel és 101 szlovák - 100 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató - vállalatnál kérdezték meg az informatikai vezetőket.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →