Villanyszerelők Lapja

Előretörnek a KKV-k a megújulók piacán

| |  1139 | |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Előretörnek a KKV-k a megújulók piacán

Az energetikai tanácsadás, az energiarendszerek bevezetése, működtetése területén, de a megújuló energiaforrásokra épülő energiarendszerek felhasználásában is előretörtek a kis- és középvállalkozások (kkv), és ez jelentősen átrendezi az energiapiacot.

A mini rendszerek elterjedése már tart, ami elsősorban olyan napelemes rendszerek térhódításának kedvez, amelyek 50 kilowatt méretig kiserőműnek minősülnek, így az áramszolgáltatónak bizonyos technikai feltételek megvalósulása esetén kötelező átvenni az áramot. A legkisebb elérhető rendszer nagyjából egy család éves áramfogyasztását tudja fedezni, az alsó mérethatár, amit már érdemes kialakítani, nettó 3-5 millió forintból kihozható. Egy 50 kilowatt kapacitású rendszer kiépítése pedig nettó 17-19 millió forintba kerül. Az új rendszer beállításával már az első pillanattól megtakarítást lehet elérni. A teljes megtérülés 5 évre is lerövidülhet, de a 10 évet ritkán haladja meg. A különbségek az áramfogyasztó berendezések, a nyílászárók, a hőszigetelés, az energiafogyasztási szokások különbségeiből adódhatnak - jegyzik meg. A napelemes rendszerek ára folyamatosan csökken, ami szintén lefelé tolja a megtérülési időt.

Az Európai Unió célkitűzése szerint 2020-ra a megújuló energia arányát 20 százalék fölé kell emelni az energiafelhasználásban. Magyarország le van maradva az európai átlagtól, egyelőre az is kérdéses, hogy 2020-ra vállalt 14,6 százalékos arányt el tudja-e érni. A kkv-nál elindul energia-racionalizálás azonban nagyban támogathatja ezt a folyamatot.