Villanyszerelők Lapja

Újra indul a CERN részecskegyorsító

| |  1659 | |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Újra indul a CERN részecskegyorsító

A mintegy két évig tartó leállás után készen áll az újraindításra az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetője (LHC), amelynek jelentősen megnövelt teljesítményétől a Genfben működő intézet munkatársai azt várják, hogy új távlatokat nyit a fizikában.

A svájci városban az újraindításról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Frederick Bordry, a CERN részecskegyorsítókért felelős vezetője elmondta, szinte teljesen megújult az LHC, amelyben immár nyalábonként 6,5 teraelektronvolt (TeV), összességében tehát 13 TeV energián ütköztetik majd a protonokat a korábbi 8 Tev helyett (1 TeV - ezermilliárd elektronvolt). A 27 kilométeres, föld alatti gyűrűben négy ütközési pont van, a protonnyalábok csaknem fénysebességgel száguldanak a mínusz 217 Celsius-fokon üzemelő részecskegyorsítóban. Az ütközésekről a CERN nagy teljesítményű számítógépei és különleges kamerái a jövőben másodpercenként 40 millió felvételt fognak készíteni az eddigi 20 millió helyett.

A részecskefizikai kutatások európai szervezetének főigazgatója úgy fogalmazott, fokozatosan készítik fel a nagy hadronütköztetőt, és május végére várható, hogy teljes energián megkezdődik az új kísérleti szakasz. Rolf Heuer az LHC második hároméves működési időszakától - az első a két évvel ezelőtti első "nagy leállásig" (Long Shutdown) tartott - azt reméli, hogy az eredmények új távlatokat nyitnak a fizikában. "Nem tudjuk például, miért van az anyagból olyan sok, míg az antianyagból olyan kevés" - jegyezte meg a CERN év végéig hivatalban lévő vezetője. Emlékeztetett arra is, hogy a világegyetem 95 százaléka még mindig ismeretlen: sötét anyag és sötét energia alkotja. Az elkövetkező években remélhetőleg többet megtudunk a sötét anyagról - mondta, de hangsúlyozta, hogy minden a természet "kegyein" múlik.