Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Elérhetők az OTSZ-t kiegészítő Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek

2015. március 12. | Fülöp Miklós |  4359 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Elérhetők az OTSZ-t kiegészítő Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek

Március 11-én megjelentek az új OTSZ-t kiegészítő Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI), amelyek a tűzvédelmi követelmények teljesítését hivatottak segíteni.

A Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI) az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014 (XII.5.) BM rendeletben (OTSZ) meghatározott tűzvédelmi követelmények teljesítéséhez szükséges, az elérendő biztonsági szintnek megfelelő egyes műszaki megoldásokat, számítási módszereket tartalmazza.

A Tűzvédelmi Műszaki Bizottság létrehozásának, összetételének, feladatkörének és működésének részletes szabályairól szóló 53/2014. (XII. 5.) BM rendelet alapján az irányelvek kidolgozása a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság feladata.
A jogszabály alapján a grémiumban képviselteti magát a Magyar Építész Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet Tűzvédelmi és Mentésirányítási Tanszéke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, a Magyar Szabványügyi Testület, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft., valamint az Országos Atomenergia Hivatal, a bizottság elnöke az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője.

Az OTSZ alapján a tűzvédelmi hatóság a tűzvédelmi műszaki irányelvektől vagy a nemzeti szabványtól részben vagy teljesen eltérő megoldást kérelemre jóváhagyhatja, ha a legalább azonos biztonsági szintet a kérelmező igazolja.

A kidolgozott és most megjelent irányelvek:
•    Számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció
•    Tűzterjedés elleni védelem
•    Kiürítés
•    Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem
•    Beépített tűzjelző berendezés tervezése, telepítése
•    Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv

Letöltés: TvMI 7.1:2015.03.05.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →