Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Elhúz mellettünk a napelem-piac

| |  3254 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Elhúz mellettünk a napelem-piac

Miközben Magyarországon a napelem-piacot sorra érik a csapások, aközben Európa fejlettebb országaiban gőzerővel telepítették a napelemeket. A folyamat egyik hozománya, hogy a gyártás tekintetében az olcsó kínai eszközök kiszorították a kontinens legnagyobbjait.

Milliárdos piac

Az előző években számos nyugat európai ország bőkezű támogatási rendszert léptetett életbe a napelemes áramtermelés elterjesztésért. Németország, Olaszország, Spanyolország hatalmas, 10-20 évre szóló, évi kb. 20 milliárd eurós támogatási vállalásokat tettek. Ennek is köszönhető, hogy a befektetők, vállalatok és számtalan háztartás Európa szerte több mint 500 megawattnyi napelemet telepített, csak Németországban 100 milliárd eurótól nagyobb értékben!

Jöttek a kínaiak

A németek ennek hatására abban bíztak, hogy a napenergiában világviszonylatban is úttörő hazai cégeik majd folyamatos export megrendelésekkel fogják a német gazdaságot élénkíteni. Ehelyett egyre több ázsiai és főleg kínai vállalat lépett be a napelemes piacra. Gyilkos árverseny kezdődött, kereskedelmi háború, amelyet a németek és egész Európa is elvesztett, mert hiába voltak az európai napelemek jobb minőségűek, a kínaiak sokkal olcsóbbak voltak, és ma is azok. Számtalan cég csődbe ment, a legnagyobb német vállalatok vonultak ki a piacról. Az Európában telepített napelemek közül ma csak minden ötödik európai gyártmányú.

Idei év előrejelzései

Az IHS előrejelzése szerint idén 53 GW és 57 GW között lesz az új telepített napelemek kapacitása, ami 16-25% közötti növekedést jelent 2014-hez képest. Nagyobb befektetési cégek és bankok is szoktak saját előrejelzést készíteni, és ők is hasonló számokat várnak.

Így a 2009-es válság utáni megtorpanás óta folyamatosan és dinamikusan tudott nőni a napelemes piac a világban. Külön érdemes kiemelni, hogy már hosszú évek óta nem csak európai támogatások mozgatják a piacot (mert sokszor még mindig ezt lehet hallani, akár energetikáért felelős politikusok szájából is). Sőt, az európai napelemes telepítések súlya egyre kisebb a világpiacon, ahogy az alábbi grafikonon ez látszik, az EU telepítések a felső kékek és sárga az alábbi ábrán:

A legtöbb napelemet 2015-ben Kína, Japán és az USA fogja telepíteni a várakozások szerint, míg a legnagyobb növekedést India, Kína és az USA fogja felmutatni az előző évhez képest. Jelentős növekedés várható Dél-Amerikában, ott az egyik legnagyobbat Chilében várják, de Dél-Afrika és a Fülöp-szigetek is komoly fejlődést mutathat fel. Tehát szó sincs róla, hogy a napelemes kiépítések ma már csak a “gazdag” európai országok játékszerei, hiszen legdinamikusabb növekedést a fejlődő országok napelem-telepítései hozzák.

Európában a napfényes Nagy-Britanniában várható idén a legtöbb napelem telepítés, de komoly növekedésre sehol se számíthatunk az EU-ban, inkább csak az elmúlt évekhez hasonló, vagy néhol (pl. Németországban) kevesebb új kiépítés várható.

Lemaradtak a magyarok

Eközben Magyarországon napenergia terén az égvilágon semmi sem történt. Csendben, tétlenül néztük, ahogy a magyar gazdaság méretéhez képest gigászi országok napenergiás programjai leszorították a napelemek árát, amelyből még jól is kijöhettünk volna, ha idejében felülünk a vonatra. Nem tettük. Mindehhez jön a 2015-ös „három csapás”. Bevezették a napelemes termékdíjat, melynek mértéke 114 Ft/kg. A díj kb. 5%-al emeli a napelemek árát. A szintén csapásként emlegetett csökkentett villamosenergia átvételi árral a megújuló alapú villamosenergia-termelő beruházások megtérülési ideje lényegesen kitolódik. Szintén nem kedvez az áraknak a 2015. 03. 05-től hatályba lépő új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely egylőre még nem ismertetett műszaki megvalósítás mentén kötelezi a beruházót a napelemes rendszerek mellé táv- és kéziműködtetésű egyenáramú tűzvédelmikapcsoló beépítésére, amely újabb többletköltséggel fog járni. Ráadásul, a megítélt pályázati támogatásokat is drasztikus csökkentették...

Olybá tűnik, hogy úgy vesztettük el a meccset, hogy a csapat kis sem ment az öltözőből a pályára, talán még a stadionba sem.